Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci tvrde da Kleopatru nije ubila zmija

Preuzmite sliku

Zmija koja bi bila dovoljno velika da ubije kraljicu i dvije sluškinje ne može stati u košaru

Znanstvenici sa sveučilišta u Manchesteru odbacili su popularnu legendu da je egipatska kraljica Kleopatra umrla poslije zmijskog ugriza. Egiptolozi i stručnjaci za zmije zajedno su ispitali vjerovatnoću priče da je Kleopatru ubila kobra skrivena u košari smokava. Zmija koja bi bila dovoljno velika da ubije kraljicu i dvije sluškinje ne može stati u takvu košaru, a vrlo je upitna vjerodostojnost triju fatalnih ugriza zaredom, zaključili su.

Kleopatra, koja je umrla u dobi od 39 godina 30. godine prije Krista, bila je vladarica Egipta upletena u borbu za vlast u Rimskom Carstvu. Priča o njezinoj smrti postala je popularna legenda prenesena mnogo puta i na filmsko platno. Od drevnih rimskih izvora nadalje, njena se smrt često pripisuje ugrizu otrovne zmije, koju je kraljica pustila da je ugrize kako bi si okončala život.

Egiptologinja Joyce Tyldesley i herpetolog Andrew Gray tvrde da je navodni krivac, kobra, naprosto fizički prevelika da bi se mogla sakriti na način kako je to prikazano u legendi. Radi se o zmijama koje tipično narastu do 2,5 metra dužine.

Čak i da je takva zmija prokrijumčarena do Kleopatre, jako je malo vjerovatno da bi ubila kraljicu i dvije sluškinje u tako kratkom roku. Ne samo što su kobre prevelike, nego postoji samo 10 posto šanse da ćete umrijeti od njenog ugriza. U većini slučajeva njen je ugriz ‘suh’ i ne ispušta otrov, rekao je Gray.

To ne znači da je kobra neopasna. Ako pusti otrov, sigurno ćete umrijeti, ali relativno sporo. One se otrovom koriste za samoodbranu i čuvaju ga. Zato je gotovo nemoguće da će zmija tako gristi jednu osobu za drugom, zaključio je Gray. (hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,