Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Strogo povjerljivo: 15 odaja u Bijeloj kući skriveno je od očiju javnosti

Preuzmite sliku

Dom predsjednika SAD-a ima šest spratova, 132 sobe, 35 kupaonica, 412 vrata i 28 kamina. Riječ je o simbolu moći američke administracije, ali se iza službenih odaja krije mnogo zanimljivih prostorija koje se najčešće ne koriste za protokolarne aktivnosti predsjednika. U njima uživaju članovi predsjedničke porodice i osobe koje su poslovno ili privatno bliske šefu države.

Najpoznatije odaje su Ovalni ured, dvorana za sastanke, kabinet predsjednika i dvorana za novinare. Osim službenih prostorija tu su i radionica čokolade, igraonica i solarij, piše Index.hr.

Business insider je izdvojio 15 odaja u Bijeloj kući koje su nepoznate javnosti.

Muzička soba

Nastala je po nalogu Hillary Clinton, jer je bivša prva dama željela da njen suprug Bill svira saksofon u posebnoj prostoriji.

Teretana

Nalazi se odmah pored muzičke sobe. Članovi predsjedničke porodice mogu je koristiti u svako doba dana i noći. Prije nego što je pretvorena u teretanu, ova prostorija je nekada služila za primanje gostiju.

Radionica čokolade

Riječ je o jednoj od nekoliko kuhinja u Bijeloj kući. Smještena je u prizemlju. Tamo se spremaju poslastice za članove porodice predsjednika i njihove goste. Ovdje se pripremaju uskršnja jaja i ogromni medenjak u obliku Bijele kuće koji krasi palaču tokom sezone praznika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kimberly Lorjuste (@faithaddy) on

Kuglana

Nalazi se odmah pored radionice čokolade u prizemlju rezidencije. Nosi naziv po bivšem predsjedniku Harryju Trumanu i omiljeni je kutak mnogih gostiju. Prva je izgrađena po Trumanovom nalogu 1947. godine, a potom je Richard Nixon preselio na sadašnju lokaciju.

Kino

Smješteno je na prvom spratu istočnog dijela Bijele kuće i ima 42 sjedišta. Ovdje se puštaju filmovi po želji predsjednika, a producenti su ushićeni što je njihova ostvarenja pogledao predsjednik SAD-a. Animirana komedija Potraga za Dorom prvi je film koji je ovdje gledao aktuelni predsjednik Donald Trump.

Filmovi su u Bijeloj kući prvi put emitovani još od mandata Woodrowa Wilsona, a Franklin D. Roosevelt je predsjednik koji je tražio da se bivša garderoba pretvori u kino.

Soba s kartama

Nalazi se u prizemlju i mjesto je gdje se često snimaju televizijski razgovori s predsjednikom. Ime je dobila zbog prvobitne upotrebe. Ovdje je Roosevelt tokom Drugog svjetskog rata pratio zbivanja na frontovima posmatrajući karte kojih je bilo u izobilju. Kasnije se spomenuta aktivnost preselila u dvoranu za sastanke. Karte se poredaju na sljedeći način: po hemisferi, regiji i ratnom žarištu.

Jedna karta zauzima posebno mjesto u odaji. Riječ je o karti Evrope koja pokazuje položaje nacističkih snaga u proljeće 1945. godine, neposredno prije Rooseveltove smrti. Posvećena je preminulom predsjedniku.

Kineska soba

Smještena je u prizemlju, blizu odaje s kartama. Kinesku sobu je 1917. godine uredila prva dama Edith Wilson. Prostorija je služila kao kolekcija darova koji su stizali iz Kine.

Skoro svaki predsjednik je nekim poklonom obogatio Kinesku sobu, a ovdje se čuva i porculan koji potiče iz vremena Georgea Washingtona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michelle Delmonico (@michelledelmonicodesign) on

U blizini Kineske sobe čuva se kolekcija pozlaćenog srebrnog posuđa. Godine 1956. dobila je sadašnju namjenu, a nastala je kada je Margaret Thompson Biddle poklonila srebrno posuđe Bijeloj kući. U sobi se nalaze portreti nekoliko prvih dama.

Porodična trpezarija

Nalazi se na prvom spratu i ovdje porodica predsjednika organizuje svečane večere u intimnoj atmosferi. Tokom svečanog primanja stranih dužnosnika ovdje se okuplja dio osoblja zaposlenog u Bijeloj kući. Predivna Državna trpezarija nalazi se preko puta ove odaje.

Cvjećara

Dijeli je nekoliko vrata od radionice čokolade i kuglane. Ovdje se izrađuju cvjetni aranžmani koji ukrašavaju službene prostorije Bijele kuće tokom svečanih primanja i inauguracija.

Soba za kaligrafiju

Nalazi se na drugom spratu istočnog dijela Bijele kuće. Mali tim stručnjaka vrijedno radi na izradi pozivnica, čestitki i ostalih službenih dokumenata.

Solarij

Smješten je na najvišem spratu rezidencije, gdje se predsjednik i članovi njegove porodice odmaraju. Mamie Eisenhower je ovu odaju koristila za igranje bridža, Caroline Kennedy je pretvorila u vrtić, kćeri predsjednika Lyndona Johnsona su ovdje organizovale zabave, a Rosalynn Carter je koristila za igranje društvenih igara.

Richard Nixon je upravo u solariju saopćio da se povlači s mjesta predsjednika, a Nancy Reagan je ovdje primila vijest da su pucali na njenog supruga.

Igraonica

Nedaleko od solarija nalazi se prostorija za igru i zabavu. Ovdje predsjednici SAD-a i njihovi prijatelji igraju bilijar. Riječ je o omiljenoj zabavi mnogih šefova države, a nekada su stolovi bili u Zlatnoj sobi. Prostorija koja se danas koristi kao igraonica bila je spavaća soba.

Privatni studio

Mali radni prostor smješten je u zapadnom krilu Bijele kuće, odmah preko puta Ovalnog ureda. Ovdje se nalazi posebna kupaonica i čajna kuhinja.

Trpezarija mornarice

Smještena je u prizemlju zapadnog krila blizu dvorane za sastanke. Malom trpezarijom upravlja mornarica SAD-a. Može primiti 50 gostiju i nije otvorena za javnost. Rijetki sretnici su na poziv dužnosnika Bijele kuće ili šefova kabineta imali priliku je posjetiti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje