Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stigla lista najromantičnijih gradova u BiH: Evo ko se sve našao na spisku

Preuzmite sliku

Web stranica Get by bus je ususret Valentinovu objavila listu najromantičnijih gradova u Bosni i Hercegovini, a lista zasigurno nije ono što biste očekivali.

Naime, naveli su kako se u BiH Valentinovo obilježava “s posebnom toplinom i tradicijom” te da su zato odlučili istražiti koje se destinacije u našoj zemlji mogu smatrati posebno romantičnim.

“Kako bismo to doznali koji su to najromantičniji gradovi u Bosni i Hercegovini, napravili smo malo istraživanje u kojim bosanskohercegovačkim gradovima parovi češće stupaju u brak. Odlučili smo kombinirati broj brakova i populacije kako bismo dobili listu najromantičnijih gradova u Bosni i Hercegovini.

Za početak uzeli smo u obzir samo gradove preko 20.000 stanovnika kako bismo dobili realniju sliku”, naveli su na stranici Get by bus.

Osim po gradovima, dodali su i pregled brakova po kantonima, podatke o prosječnoj starosti mladenaca, prosječnom trajanju braka te informacije o ukupnom broju brakova i brakova sklopljenih po prvi put.

 • U ovom malom istraživanju na samom vrhu liste 20 najromantičnijih gradova u Bosni i Hercegovini istaknuo se Tešanj. U godinu dana, u ovom gradiću vjenčalo se 7 parova na 1000 stanovnika.

  Visoku stopu vjenčanja također imaju Velika Kladuša, Bosanska Krupa i Živinice.

  Pogledamo li rezultate na nivou kantona, na prvom mjestu našao se Bosansko-podrinjski kanton s više od 7 vjenčanih parova na 1000 stanovnika. Prate ga kantoni Unsko-sanski i Zeničko-dobojski.

 • Tako su se na listi najromantičnijih mjesta u BiH našli:

  1. Tešanj

  2. Velika Kladuša

  3. Bosanska Krupa

  4. Živinice

  5. Ilijaš

  6. Visoko

  7. Novi Travnik

  8. Konjic

  9. Kakanj

  10. Zavidovići

  11. Kalesija

  12. Vogošća

  13. Zenica

  14. Hadžići

  15. Bihać

  16. Gradačac

  17. Sarajevo

  18. Široki Brijeg

  19. Žepče

  20. Mostar

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje