Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta gosti prvo primijete kad uđu u naš dom? Obratite pažnju na ove stvari

Preuzmite sliku

Iako se ne biste trebali previše opterećivati pripremama za goste, možda će vas zanimati rezultati analize onoga što ti gosti prvo primijete kada dođu u vaš dom.

Stručnjaci sa stranice confused.com analizirali su naime jedinstvene podatke dobivene korištenjem tehnologije koja prati naše oči kako bi identifikovali tačna područja, komade namještaja i dekoracije koje ljude najviše privlače u svakoj prostoriji.

Ako vam je stalo do toga da impresionirate goste sa svakim detaljem, možda će vas zanimati što su otkrili, odnosno na koja područja se trebate usredotočiti, a kojim dijelovima doma ne trebate posvetiti previše pažnje.

U sklopu istraživanja sudionicima su pokazane fotografije različitih prostorija u domu. Korištenjem posebnog softvera za praćenje očiju zabilježen je ukupan broj pogleda upućenih prema različitim elementima prostorije, poput podova, prozora ili umjetničkih djela.

Kuhinja

Istraživanje je pokazalo da u kuhinji najviše pažnje privlači pod. Drugo mjesto, barem po broju pogleda, osvojili su hinjski ormarići, a slijede ih radne ploče. Dakle, ako želite oduševiti goste vašom kuhinjom možda čišćenje poda pomogne.

 • Dnevni boravak

  U dnevnoj sobi najviše pozornosti privlače mekani dekori i ključni komadi namještaja. Stolići, sagovi i ukrasni jastuci privukli su najviše pogleda. I dok su jastuci zauzeli treće mjesto po broju pogleda čini se da su zadržali pažnju sudionika duže od ostalih elemenata u dnevnoj sobi. Iznenađujuće, televizor nije privukao previše pozornosti, kao ni umjetnine na zidovima. Njih su ljudi najmanje gledali.

  Kupatilo

  Velika je vjerovatnost da će tokom posjeta gosti barem jednom otići u kupatilo. Tamo će im, barem prema rezultatima ovog istraživanja, najviše pažnje privući ogledalo. Drugo mjesto po broju pogleda zauzeli su ormarići ispod umivaonika, a treće sam umivaonik.

 • Spavaća soba

  I na kraju, za slučaj da će gosti kod vas prenoćiti, dobro je znati da će su spavaćoj sobi najviše pažnje obratiti na posteljinu, odnosno krevet. Njih najviše će zatim baciti pogled na komodu, a onda na prozore i ukrasne jastuke, ako ih imate. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,