Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skriveni biser: Selo u kojem samo hrabri izlaze nakon zalaska sunca

Preuzmite sliku

Al Hamra je destinacija koja je s godinama sve češće na popisu brojnih zaljubljenika u neobična putovanja te jedna od najstarijih u Omanu.

U podnožju planina stoji oko 400 godina, a izgrađena je od blata. Većina je kuća napuštena i derutna, a šetnja uskim uličicama tokom noći posebno je iskustvo. Moglo bi se reći, i test hrabrosti za one koji se boje mraka. Čim sunce zađe za horizont, jedino se mačke mogu snaći u mrklom mraku jer uličnog osvjetljenja nema.

  • Jedna je od omiljenih aktivnosti turista penjanje na krovove i uživanje u pogledu, odnosno fotografisanju pomalo natprirodnog pejzaža. Odlučite li se na putovanje u Al Hamru, smještaj možete potražiti u Bait Aljabalu, što je najbliže iskustvu spavanja u tipičnim kućama od blata.

  • Iako je smještaj skroman – s madracima na podovima, posjetitelji hvale uslugu. Doručak je uključen u cijenu, a navodno je i iznimno ukusan te dobra prilika za istraživanje egzotičnih kuhinja.

  • Al Hamra je poznata i kao Hamra Al Abryeen, a naziv se odnosi na pleme Al Abri, koje je ondje živjelo. Obližnje selo Misfat Al Abriyeen nikako nemojte zaobići, smatra se jednim od najljepših u zemlji. Kućice na vrhu planine nalaze se na visini od oko 1000 metara i obvezna je stanica putnika koji uživaju u pješačenju prirodom. (punkufer.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,