Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sjećamo ih se svi: Najpoznatije dječije pjesmice kroz ironične komentare

pjesmicazeko
Preuzmite sliku

U tekstu “Zašto izbjegavati neke dječje pjesmice”, bloger Homo Ironicus piše o tome kako neki od najpoznatijih klasika mogu da se tumače iz današnje perspektive. Napominjemo, tekst je ironične prirode i nipošto ne znači da bi ove dječioje pjesme trebalo zabraniti. Naprotiv, lijepo je podsjetiti se na njih:

pjesmicazeko

1. AVANTURE MALOGA JUJU – naizgled bezazlena, upakirana u milozvučne akorde, ova pjesma nosi djeci nekoliko loših poruka. Kao prvo, u podsvijesti djece ostaje slika strašnog krokodila koji može i njega oteti. Još su mi svježe traume i strahovi iz djetinjstva kada sam zamišljao kako moji roditelji trče i nose strašnom krokodilu pečenog vola, a ja se nalazim u njegovim raljama. A baka – pjevuši li, pjevuši… Druga, još gora poruka jest ta da se u životu ne mora raditi da bi se imalo ili steklo, nego (ako poželiš pečenog vola kao paradigmu luksuza i bogatstva) možeš samo nešto si uzeti (bespravno stečena imovinska korist) ili oteti nečije dijete i riješio si svoju egzistenciju.

2. NIJE LAKO BUBAMARCU – na prvi pogled umilna dječja pjesmica otvoreno propagira nemoral – Bubamarac uopće nije pozitivan lik, nego je obična promiskuitetna muška šovinistička svinja, koja sve žene smatra jednakim objektima koje mu, u biti služe samo za sebično zadovoljavanje pohote, uz ispriku kako ne razlikuje svoju Maru od Dare, Klare, Bare. To nije točno jer svaki ljubljeni svoju dragu mora razlikovati. Ne treba ni spominjati kakvu poruku ova pjesma šalje djeci – budite macho muškarci kojima je sve dozvoljeno!

3. DOŠ'O MEDO U DUĆAN – iako ova pjesmica naizgled djecu uči lijepom ponašanju i učtivosti pozdravljanja, u pozadini se ipak krije jedna kriva stvar. Nije lijepo tako se odnositi prema kupcu. Kupac je uvijek u pravu. U ovoj bespoštednoj marketinškoj utrci nije lijepo ponašati se tako prema kupcu jer može otići konkurenciji koja će ga prihvatiti. A da ne kažem što bi sve bilo moguće ako je medo išao u mistery shopping!

4. MOJA MALA DJEVOJČICA – ne treba mnogo komentara. Mala želi da joj se ispuni svaka želja. Otac je taj koji joj mora sve kupiti, ispuniti svaku hedonističku želju. Zvala se djevojčica Vlatka ili Dolores, ona će u svom budućem mužu tražiti oca koji će joj ispunjavati materijalne želje, zvao se on Frano ili Dikan! U biti, pjesma koja djeci, posebno djevojčicama, sugerira da budu sponzoruše!

5. ZEKO I POTOČIĆ – U biti, mislim da Zeko ide jednom vrlo perfidnom logikom i igra na kartu žrtve. Proglašavajući sebe žrtvom, danas svatko želi izazvati, ne samo trunku sažaljenja, nego i opravdati svoje dosadašnje i buduće postupke. Proglašavajući sebe žrtvom, Zeko namjerno želi izazvati sažaljenje slušatelja (što mu i uspijeva) i tako na vlastite negativnosti staviti prijevjes, kako se ne bi otkrila njegova stvarna narav. A gola činjenica jest: Zeko je lijenčina koja nije bila u stanju naučiti jednu od osnovnih lekcija iz Prirode i društva, da se zimi na 0 stupnjeva Celzijusa voda mrzne i mijenja agregatno stanje iz tekućeg u kruto, kao i notorne činjenice o nastajanju zaleđenih vodenih kristalnih nakupina koje zovemo snijeg. Drugim riječima, umjesto da je sjeo i naučio (a vjerojatno ili nije pazio na nastavi ili je markirao), on glumi žrtvu i traži sažaljenje. Zeko je loš primjer djeci jer djeca kopiraju njegov model na sljedeći način: ne moram učiti, nego ću se praviti žrtvom tržišta rada, školskog ili drugog sustava itd. Odakle toliki prosvjedi protiv državne mature i studentski prosvjedi koji žele kruh bez motike? Pa od niza generacija mladih koje su odrasle i hranjene pjesmom u kojoj jedan zgubidan i džabalebaroš izigrava žrtvu, umjesto da sjedi i uči. Uostalom, što radi “u jednoj zimskoj noći”???!!! Landra po vani do kasno u noć, roditelji vjerojatno ni ne znaju gdje se smuca, pa sebe i njih dovodi u situaciju da im socijalna služba kuca na vrata. U svakom slučaju, roditelji i odgajatelji, ne puštajte djeci ovu grozomornu pjesmu, ako Boga znate!!! (Vjeraidjela.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: