Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sigurna zemlja u kojoj ljudi ostavljaju otključane automobile i torbe bez nadzora

Preuzmite sliku

Napadi na turiste se gotovo uopšte ne događaju. Dakako, zabilježeni su neki manji problemi sa zakonom poput džeparenja, no takvi su prijestupi rezervisani za “turistička“ područja.

Singapur je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu. Štaviše, ovaj grad-država u jugoistočnoj Aziji nedavno je proglašen najsigurnijim mjestom u Gallupovom izvješću Solo Travel Safety Report 2019. Analizirajući podatke o sigurnosti na cesti u 142 zemlje svijeta, radu lokalne policije, broju pljački i drugih napada u pojedinoj državi, ustanovljeno je kako se solo putnici najbolje osjećaju baš u Singapuru, prenosi punkufer.hr.

  • To ne čudi ako je poznato da Singapur ima jednu od najnižih stopa kriminala u svijetu. Lokalno stanovništvo može ostaviti svoj automobil otključan bez bojazni da će ga neko ukrasti. Žene će u singapurskim restoranima i barovima ostaviti torbicu bez nadzora da bi, recimo, otišle na toalet. Dame se osjećaju posve sigurno ako se same vraćaju kući iz noćnog izlaska, a roditelji ne moraju strahovati da će im neko oteti dijete ako ga ne prate u stopu tokom cijelog dana.

    Napadi na turiste se gotovo uopšte ne događaju. Dakako, zabilježeni su neki manji problemi sa zakonom poput džeparenja, no takvi su prijestupi rezervisani za “turistička“ područja poput aerodroma, u sredstvima javnog prijevoza te oko popularnih gradskih atrakcija.

  • Najveće sigurnosne probleme u zemlji izazivaju prevaranti koji se pretvaraju da su vlasnici zgrada i koji traže velike iznose za rezervaciju stanova za najam. Baš zato preporučuje se iznajmljivanje smještaja samo od registrovanih firmi.

    Treba imati na umu da je Singapur i jedan od najskupljih gradova za život. Kilogram mljevenog mesa u prodavnici ćete platiti oko 15KM, pivo od pola litre oko 5 KM (a u kafiću oko 12 KM), dok ćete za mjesečni pokaz za javni prijevoz trebati dati oko 120 KM. Istovremeno, riječ je o besprijekorno organizovanom gradu. Ulice su čiste i mirne, zbog čega će neki reći da je Singapur sterilan, pa čak i predosadan. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje