Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sedam najstarijih spomenika s mračnim tajnama koje niko ne može objasniti (FOTO)

Preuzmite sliku

Neobični spomenici krase zemlju već hiljade godina, a imaju značajnu historijsku, kulturnu i duhovnu ulogu. Pogledajmo one najpoznatije koji su preživjeli do današnjih dana.

Stonehenge, Engleska

Ovaj historijski spomenik sagrađen je između 3000. i 2000. godine prije Krista, a još i danas naučnici se dvoume oko načina kako su podignuti ti veliki kameni blokovi. Ne zna se niti ko je gradio slične ovakve spomenike po Velikoj Britaniji koji su podignuti u religijske svrhe. Neupitno je pak, da svako ko posjeti ovo mjesto u Engleskoj, osjeti ‘energetsku prisutnost’.

 • Sigirija, Šri Lanka

  Sirigija je monolitna stijena, znana još i kao lavlja stijena, na kojoj se nalaze ostaci nekadašnje palače kralja Kashyapa, koja je kasnije pretvorena u budistički spomenik. Visoka je 200 metara, a od 1982. godine nalazi se na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine. Jedna je od najposjećenijih spomenika na Šri Lanki. Kako je izgrađen ovaj šrilankanski grad prije toliko godina?

 • Špilje u Meksiku

  Meksiko skriva brojne duboke špilje na kojem su se održavale razne neobične aktivnosti. Špilje u Chitchen Itzi i Valladolidu su iznimno popularne među turistima zbog svoje nadnaravne ljepote, a svoju popularnost zahvaljuju i legendama o žrtvovanju životinja i ljudi svojim bogovima.

 • Piramide, Egipat

  Piramide u Gizi najpoznatiji su i najveličanstveniji spomenici iz vremena starog Egipta. Smještene u pustinji u blizini Kaira, a uživaju veliku popularnost među turistima. Radi se o ukupno tri piramide, a najpopularnija je Keopsova, koja je ujedno najveća i najstarija piramida na svijetu. Naučnici i dalje nisu sigurni kako su podignuti ovi veliki spomenici koji privlače hiljade turista iz cijelog svijeta.

 • Kineski zid, Kina

  Ovaj niz obrambenih zidova s tornjevima smatra se najvećom građevinom na svijetu, te su jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija uopće. Prve zidine izgrađene su još u 7. vijeku prije Krista, a s protekom vremena i njihovim nadograđivanjem počele su se širiti legende o misterioznim nestancima graditelja, čija su tijela navodno ugrađena u zid.

  Od čega je zaista napravljen Kineski zid pitaju se mnogi stručnjaci.

 • Moai, Uskršnji otoci

  Velike glave na Uskršnjim otocima su tajna koje i danas izazivaju maštu brojnih znanstvenika. Oni ni danas nisu sigurni kako su napravljene monumentalne glave te dopremljene na ovaj izolirani otok prepun nedirnute prirode.

 • Petra, Jordan

  Grad uklesan u stijeni pripada svjetskoj kulturnoj baštini, a ujedno je i jedno od najvećih arhitektonskih postignuća u historiji. Sagrađen je prije otprilike 2200 godina, a lokalno stanovništvo je gradu dalo nadimak ‘Pustinjska ruža’. (dnevnik.hr)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,