Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti električara: Tri načina kako da ugrijete dom, a da račun za struju bude manji

Preuzmite sliku

Električar  je otkrio tri laka koraka koja možete poduzeti kako bi vaš dom bio topliji ove sedmice, a da pritom ne trošite više na račune za struju.

Vrijeme će uskoro postati veoma hladno, ali to ne znači da morate uključiti termostat. David Miloshev, certificirani električar iz Fantastic Services, podijelio je svoja tri najbolja savjeta koji će vam pomoći da spriječite hladnoću. Rekao je za Express da držanje otvorenih zavjesa i roleta dok sunce sija prema vašim prozorima može pomoći da vaša kuća bude topla. Električar je dodao da ćete tako maksimalno iskoristiti solarnu toplinu. A zatvaranje zavjesa i žaluzina kada sunce zađe, spriječit će ulazak hladnog zraka, a istovremeno zadržati toplinu, piše The Sun.

Puštajući zrake sunca u svoj dom, iskorištavate besplatnu sunčevu toplinu. Naknadno zatvaranje zavjesa i žaluzina pomaže u stvaranju dobrog izolacijskog sloja i omogućava vam da zadržite tu slobodnu toplinu koju ste prikupili tokom dana.” Deblje zavjese pomoći će zadržati više topline, posebno ako imate stare prozore, prenosi Tuzlanski.ba.

“Razmislite o zatvaračima od promaje za svoja vrata i prozore kako biste pomogli u rješavanju problema. Svaki drugi otvori prema vanjskom svijetu također mogu uzrokovati propuh – otvori za sušenje, električni radovi, otvori pećnice, pa čak i ključaonice i utičnice mogu biti krivci za promahu. Koristite poklopce ili izolatore za ključaonice i izlaze i provjerite jesu li svi drugi otvori dobro zapečaćeni.”

Čak i ako nemate čepove od promaje, lako možete zamotati ćebe ili peškir i staviti ga uz okvir vrata kako biste spriječili ulazak hladnog zraka. Posljednji savjet će vam pomoći da spriječite da vam zrak bude toliko suh da vam se koža i usne počnu sušiti.

Električar je preporučio da veš sušite u zatvorenom prostoru, kao i da držite vrata kupatila otvorena nakon tuširanja kako bi vlaga ušla u vazduh. Ako ispod prozora imate radijator, David je preporučio postavljanje roletni kao i zavjesa kako bi spriječili izlazak topline. Dodao je da život i spavanje u hladnom domu može povećati vaše šanse da obolite od raznih bolesti. Električar je preporučio da temperatura u vašem domu bude između 18C i 21C. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,