Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rupa na katancu i rezervno dugme: Detalji koji su veoma korisni, a evo i zašto

Preuzmite sliku

Svakodnevno koristimo neke predmete, a da zapravo ne znamo čemu zanemareni detalj služi.

Mali, jedva primjetan detalj djeluje kao da je tu slučajno, međutim najčešće ima svoju namjenu, piše vecernji.hr.

Rupa na vrhu drške od lonca

Glavni primjer zapostavljenog detalja jeste otvor na vrhu drške od tave ili lonca. Naime, ta rupa ne služi samo za kčanje tave ili lonca, već i za odlaganje varjače za mješanje. Odložite varjaču kroz otvor, tako da se najveći dio varjače pruža iznad lonca ili tave.

 • Mala rupa na katancu

  Kao i mnogi, sigurno ste mislili da je rupica na katancu ukrasnog karaktera ili jednostavno greška pri izradi. Međutim, upravo ta rupa pomaže da voda izađe iz mehanizma kada se katanac koristi na otvorenom, čime se umanjuje rđanje.

  Specijalna kašika za špagete

  Okrugli otvor u sredini ove posebne kašike ima svoju svrhu i sa razlogom je baš tu. Osim što pomaže da se voda ocjedi prilikom vađenja gotove tjestenine, savršena je mjera za količinu špageta po osobi. Količina nekuhanih špageta koja stane u rupu savršena je porcija za jedan kvalitetan obrok od tjestenine.

 • Otvor na otvaraču za konzerve

  Dobro obučeni šankeri ispravno koriste otvor na otvaraču za konzerve. Umjesto da samo ostavite otvarač okrenut ka gore, okrenite ga ka unutrašnjosti i kroz njega provucite slamčicu. Taj potez spriječiće pomjeranje slamčice.

  Rezervno dugme i komad odjeće

  Kada kupujete ozbiljnije i skuplje komade odjeće, najčešće dođu u paketu sa parčetom materijala i rezervnim dugmetom. Oko dugmeta nema dileme, on je namjenjen zamjeni, međutim komad materijala ima nekoliko namjena. Pored toga što može poslužiti kao zakrpa ili pomoć u potrazi za odgovarajućim materijalom, parče tkanine može biti namjenjeno i testiranju materijala prilikom pranja ili korištenja novog omekšivača. Svakako je bolje testirati i potencijalno uništiti parče materijala nego cijeli kaput.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,