Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rijetki to znaju: Čemu zapravo služe linije na dlanovima?

Preuzmite sliku

Linije na dlanu ne služe samo za proricanje budućnosti. One su tu i zbog puno ozbiljnijeg razloga i njihova uloga zapravo je vrlo važna.

Ruke i dlanovi dio su tijela koji najviše koristimo, a kako bi se prilagodile svim radnjama za koje ih koristimo, držanje, rastezanje, dizanje, tipkanje, pisanje i druge, moraju stalno mijenjati svoj oblik. Preciznije, koža koja ih prekriva mora se prilagoditi kompleksnim položajima. Tu na scenu stupaju linije na dlanu.

  • Naime, te linije, zvane još i nabori i brazde, pomažu koži da se raširi i opet skupi ovisno o tome šta s rukama radite te dijele dlan na tzv. dijelove za savijanje. Linije na dlanu pomažu koži da se savije preko dlana kada promijenite njegov oblik, recimo kada ruku skupite u šaku ili kada savijete ruke. Drugim riječima, kada ne biste imali te linije, koža bi vam visjela s dlanova.

    Isto vrijedi i za linije na laktovima, koljenima, zglobovima itd. Linije koje vam drže kožu nastanu dok ste još u trbuhu, oko 12. sedmica nakon začeća. Debljina i broj linija na dlanu ovisi o faktorima kao što su rasa i genetika. Većina ljudi ima tri glavne linije na dlanu, a neki imaju samo jednu što može upućivati na abnormalni razvoj bebe u utrobi, odnosno Downov sindrom, fetalni alkoholni sindrom ili druge genetske poremećaje. Međutim, doktori u obzir uzimaju još neke faktore prije nego što uspostave dijagnozu. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,