Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Razotkrivanje mita: Istraživanje otkriva zašto su muškarci bolji u orijentaciji u prostoru

Preuzmite sliku

Uobičajeni je stereotip da su muškarci jednostavno bolji u snalaženju u prostoru od žena. Ali je li to stvarno istina?

Mit je možda razotkriven nakon što je grupa multiinstitucionalnih istraživača otkrila da muškarci i njihova sposobnost bolje orijentacije u prostoru, ipak nije rezultat prirodne evoluacije. Njihova otkrića objavljena su u časopisu Royal Society Open Science.

News Week piše da je pretpostavka za mušku prednost u navigaciji uvijek je bila najviše “dokumentirana” spolna razlika, izvijestilo je istraživanje i do sada se ta sposobnost bolje orijentacije u prostoru pripisivala evolutivnom odgovoru na “spolne razlike u veličini kućnog posjeda.”

Veličina kućnog posjeda odnosi se na veličinu područja u kojem životinja putuje radi svojih dnevnih aktivnosti, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Kako bi to istražili, naučnici sa Univerziteta Illinois i drugih organizacija usporedili su razlike među spolovima u “veličini domašaja i prostornoj sposobnosti”.

  Za istraživanje su uključili ispitivanje preko 21 različitu vrstu, uključujući i ljudsku.

  Vrste koje su ispitivane uključivale su: azijsku vidru s malim kandžama, čimpanze, otrovnu žabu diablito, evropskog zeca, štakora, ljude i druge. Naučnici su otkrili da postoji malo dokaza o spolnim razlikama u korelaciji.

  Muškarci su bolji u orijentaciji u prostoru zbog neevolucijskih bioloških uzroka

  “U toku proteklih pola stoljeća, značajni su resursi uloženi u testiranje hipoteze prilagođavanja prema spolu kao objašnjenja za spolne razlike u sposobnostima orijentacije u prostoru,” napisali su autori u istraživanju.

 • Autori sugerišu da muškarci nisu postali bolji u orijentaciji u prostoru kroz evoluciju i prirodnu selekciju. Umjesto toga, zaključuju da bi muškarci mogli biti bolji u navigaciji zbog neevolucijskih bioloških uzroka, poput životnog iskustva. No, autori naglašavaju da je potrebno više istraživanja za daljnje proučavanje ove hipoteze.

  Druga istraživanja 

  Bilo je raznih drugih istraživanja u ovom području, sve s različitim hipotezama o tome zašto se čini da su muškarci vještiji u pronalaženju puteva.

  Istraživanje je otkrilo da to ima mnogo veze s diskriminacijom i nejednakim mogućnostima širom svijeta, a ne prirodnom sposobnošću, izvještavaju s BBC-a.

  Još jedno istraživanje objavljeno 2018. u Memory & Cognition također je otkrio da su muškarci bolji u navigaciji, jednostavno zato što su vjerovatnije išli prečicima, dok su žene vjerovatnije lutale.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje