Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi put u Evropi prodaje se kostur T-rexa star 67 miliona godina

Preuzmite sliku

Opisan kao jedan od najspektakularnijih postojećih kostura T-rexa, primjerak poznat pod imenom TRX-293 Trinity dugačak je 11,6 metara i visok 3,9 metara.

U aprilu ove godine bit će održana aukcija kostura Tyrannosaurus rexa prvi put u Evropi. Švicarska aukcijska kuća Koller Auctions sa sjedištem u Zürichu vjeruje da će ostaci tiranosaura starog oko 67 miliona godina privući velik broj zainteresovanih.

“Ovo je tek treći put u svijetu da cijeli kostur izuzetne kvalitetne ide na aukciju”, objavili su na internetskim stranicama aukcijske kuće Koller. Ne čudi stoga što predviđaju da će ostaci T-rexa postići cijenu od oko milion švicarskih franaka, odnosno oko 1,1 milion eura.

  • Opisan kao jedan od najspektakularnijih postojećih kostura T-rexa, primjerak poznat po imenom TRX-293 Trinity dugačak je 11,6 metara i visok 3,9 metara.

    Više od polovice koštanog materijala dolazi iz triju primjeraka tiranosaura koji su iskopani između 2008. i 2013. godine u Montani i Wyomingu u Sjedinjenim Američkim Državama.

    Aukcija je otvorena za sve zainteresovane, što je izazvalo veliko negodovanje naučne zajednice koja ne smatra da bi tako vrijedan primjerak trebao doći u privatne ruke. Hoće li se to dogoditi, treba pričekati 18. april 2023. godine, za kada je aukcija zakazana, prenosi punkufer.hr.

    Tiranosauri su bili najveći dinosauri mesojedi iz gornje krede Sjeverne Amerike koji su izumrli prije 65 miliona godina. Pripadnici ovoga roda bili su teški oko 7 tona, a glava im je znala biti dugačka oko 1,5 metara. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje