Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi na svijetu 3D printani veganski losos sada u supermarketima

Preuzmite sliku

Alternativni riblji file, “FILET – Inspirisan lososom”,  startup prehrambene tehnologije Revo Foods smatra da je prva 3D ispisana hrana koja je stigla na police supermarketa.

U izjavi u koju je IFLScience imao uvid, izvršni direktor tvrtke Robin Simsa rekao je: “S prekretnicom industrijskog 3D printa hrane, ulazimo u kreativnu prehrambenu revoluciju, eru u kojoj se hrana izrađuje tačno prema potrebama kupaca. ”

Kao i neki drugi zamjenski proizvodi za meso, alternativa lososu napravljena je od mikoproteina koji dolazi iz filamentoznih gljiva. Što se tiče njegove hranjivosti , proizvod sadrži niz vitamina, poput svog životinjskog pandana, omega-3 masne kiseline. Također se smatra da ima visok sadržaj proteina, 9,5 grama na 100 grama, iako je to još uvijek manje od sadržaja proteina u istoj količini normalnog lososa, piše Iflsscience.

Revo Foods je sarađivao sa firmom Mycorenom, na inženjeringu mikoproteina posebno dizajniranog za provođenje kroz 3D printer. Istraživači već nekoliko godina rade na 3D printanim prehrambenim proizvodima, s kreacijama u rasponu od laserski kuhanih kolača od sira do naslaganog mesa uzgojenog u laboratoriji.

Dio ovog pritiska svodi se na sugestiju da bi printane alternative hrani mogle učiniti proizvodnju hrane održivijom, što je posebno zabrinjavajuće u ribarskoj industriji. Procjenjuje se da je 34 posto globalnog ribljeg fonda prekomjerno izlovljeno, što se događa kada se riba lovi brže nego što se može reprodukovati, što znači da populacije opadaju, prenosi Tuzlanski.ba.

Emisije su također veliki problem u proizvodnji hrane, koja čini više od četvrtine globalnih emisija staklenih plinova – 31 posto tih emisija dolazi od uzgoja stoke i riba, a 18 posto od činioca prehrambenog lanca kao što su obrada i transport. Prema web stranici Revo Foods, proizvodnja veganskog filea lososa koristi 77 do 86 posto manje ugljičnog dioksida i 95 posto manje slatke vode nego ulov i prerada konvencionalnog lososa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje