Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pronađeni otisci stopala čovjeka stari 100.000 godina

Preuzmite sliku

Arheolozi su na marokanskoj plaži pronašli otiske ljudskih stopala stare 100.000 godina i vjeruje se da su to najstariji tragovi čovjeka u sjevernoj Africi i južnom Sredozemlju.

Arheolozi su pronašli više od 80 ljudskih otisaka, vjerovatno homosapijensa, uključujući i djecu, na obali kod grada Laraša, oko 90 kilometara južno od Tangera.

Arheolozi iz Maroka, Španije, Francuske i Njemačke rekli su da su otisci  neki od najbolje očuvanih ljudskih tragova na svijetu.

Njihovo istraživanje objavljeno je u naučnom časopisu “Nature”.

“Imamo tragove koji nam govore da se u to vrijeme homosapijens kretao duž obale potencijalno da bi tražio hranu iz mora”, rekao je za AFP Mouncef Sedrati, geomorfolog sa francuskog Univerziteta Bretanja Sud.

Istraživači kažu da su ljudi čiji su tragovi pronađeni vjerovatno bili ribari ili sakupljači.

Otkriće je napravljeno tokom terenske misije u julu 2022. kao dio istraživačkog projekta o porijeklu i dinamici kamenih gromada razbacanih duž obale.

“Iza pojave ovih tragova stoje klimatske promjene i porast nivoa mora. Kako litice budu nastavile da erodiraju, ovi otisci stopala će nestati i drugi će biti otkriveni. Dakle, suočeni smo sa dilemom – kako možemo da sačuvamo ovo nasljeđe?”, rekao je Sedrati, koji je vođa istraživačkog projekta.

Istorija ljudske evolucije u ovom regionu sjeverozapadnog Maroka je veoma bogata.

“Vrsta homosapijens, za koju smo svi vezani, više nego vjerovatno potiče iz Afrike na različitim mjestima – bilo u istočnoj Africi ili u Maroku”, rekla je za AFP francuski paleoantropolog Izabel Krevekoer.

Prema njenim riječima, ideja da je homosapijens nastao na jednom mjestu u Africi više nije realnost.

“To je više pitanje evolucije različitih populacija širom kontinenta, vjerovatno sa genetskim tokovima između afričkih regiona”, rekla je ona.

Istraživači kažu da su otisci stopala u Larašu dodatni dokaz važnosti ovog regiona u ljudskoj istoriji i da će pružiti nove dokaze o prošlosti. (Foto: M. Sedrati)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje