Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posebno dugme u frižideru: Ovo ne znaju svi, a veoma je korisno

Preuzmite sliku

Frižider je dragocjen kućni aparat i jedan od ključnih za moderan način života, ali je zato pravilna upotreba veoma važna.

Postoje namirnice koje ne treba da držite u frižideru, neke mogu da budu u njemu samo kratak period vremena, ali postoji i jedno dugme za koje ne zanju svi a koje je veoma korisno. U vašem frižideru postoji misteriozno dugme na koje vjerovatno ne obraćate mnogo pažnje, ali ono zapravo može pomoći da različite vrste hrane budu svježe, piše Mirror.

Namjenjen je regulaciji unutrašnje temperature rashladnog dijela. Promjena temperature omogućava korisniku fleksibilnost u zavisnosti od vrste hrane koja se čuva u frižideru.

Odgovarajuća temperatura je ključna za održavanje svježine hrane i sprječavanje razvoja bakterija na njoj.

 • Koja je najbolja temperatura za frižider?

  Prema mišljenju stručnjaka, idealna temperatura frižidera je 4 stepena Celzijusa. Održavanje ove temperature ključno je za inhibiciju rasta bakterija na hrani, što može produžiti njenu svježinu i spriječiti brzo kvarenje.

  Temperaturu u frižideru možete provjeriti tako što ćete termometar staviti u čašu vode i staviti ga na srednju policu. Za najtačniji rezultat, najbolje je ostaviti ga preko noći. Zapamtite da temperatura može varirati od police do police.

  Što je polica viša, to je toplija, pa razmislite o tome gdje stavljate određenu hranu. Na gornjim policama možete staviti suho meso, ostatke, peciva ili drugu hranu koju ne treba kuhati.

  Sirovo meso, živinu i morske plodove treba držati na donjim policama, a voće i povrće u posebnim fiokama.

  Također, pazite da ne prepunite zamrzivač jer to može ometati cirkulaciju vazduha i na taj način uticati na efikasnost hlađenja.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,