Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je 14 mudrih Aristotelovih misli iz kojih čovjek može dosta naučiti: Strpljenje je gorko, ali je njegov plod sladak

Preuzmite sliku

Bio je poznati starogrčki filozof koji je u velikoj mjeri uticao na svijet filozofije, nauke i logike. Smatra se jednom od najuticajnijih ličnosti u historiji zapadne misli. Iako je prošlo mnogo godina od njegove smrti, savremeni ljudi i danas mnogo uče iz onoga što je ovaj drevni mudrac ostavio potomstvu.

Aristotel je ostavio trajan uticaj na zapadnu filozofiju. Oblikovao je današnje percepcije filozofije svojim učenjima o etici i logici i razmišljanjima o politici i metafizici, dok je njegova filozofija godinama proučavana i poštovana, čime je etabliran kao suštinska ličnost poznate filozofije. Slavno je pisao i o temama kao što su prirodna filozofija, logika i retorika, a njegovi spisi ostavili su dubok uticaj koji traje do danas.

Rođen 384. prije nove ere u porodici doktora, zbog čega su mnogi njegovi radovi fokusirati na fiziologiju i anatomiju. Već sa 15 godina je ostao siroče, zbog čega ga je njegov daidža, koji je dječaka uzeo pod svoje starateljstvo uputio na tadašnjeg čuvenog učitelja – Platona u Atini. Sa 18 godina Aristotel je samostalno stigao u antički grad i upisao se na Platonovu akademiju, a zbog svog talenta i uspjeha u naučnoj djelatnosti, ubrzo je i sam postao profesor.

“Nikomahova etika” je jedno od značajnijih djela ovog filozofa, koje izučava koncept vrlina i njihov doprinos u vođenju zadovoljavajućeg života. Tu su takođe i Aristotelova “Politika”, revolucionarni rad u kome autor objašnjava svoje političke stavove, uključujući ulogu države, šta bi trebalo da bude državljanstvo i različite vrste sistema vlasti. On u njoj prepoznaje da idealna država treba da se zasniva na ustavu koji poštuje potrebe i želje svojih građana.

Ovo je 14 Aristotelovih mudrih citata:

1. “Najgori oblik nejednakosti je pokušaj da nejednake stvari učine jednakim.”

2. “Poznavanje sebe je početak svake mudrosti.”

3. “Strpljenje je gorko, ali je njegov plod sladak.”

4. “Bez prijatelja niko ne bi želio živjeti, čak i da ima sva druga dobra.”

5. “U našim najmračnijim trenucima moramo se fokusirati da bismo vidjeli svjetlost.”

6. “Vrlina je u našoj moći, a slično je i porok; jer tamo gdje je u našoj moći da djelujemo, u našoj je moći i da ne djelujemo.”

7. “Izvrsnost nikada nije slučajnost. To je uvijek rezultat visoke namjere, iskrenog truda i inteligentnog izvršenja; predstavlja mudar izbor mnogih alternativa – izbor, a ne slučaj, određuje vašu sudbinu.”

8. “Mudar se ne izlaže nepotrebno opasnosti, jer ima malo stvari do kojih mu je dovoljno stalo, ali je voljan da u velikim krizama da čak i svoj život znajući da pod određenim uslovima ne vrijedi živjeti.”

9. “Ko se oduševljava samoćom ili je divlja zver ili bog.”

10. “Moralna izvrsnost nastaje kao rezultat navike. Postajemo pravedni čineći pravedna djela, umjereni čineći umejrena djela, hrabri čineći hrabra djela.”

11. “Oni koji znaju, znaju. Oni koji razumiju, poučavaju.”

12. “Nikada nećete učiniti ništa na ovom svijetu bez hrabrosti. To je najveći kvalitet uma pored časti.”

13. “Obrazovanje uma bez vaspitanja srca nije nikakvo obrazovanje.”

14. “Da biste izbjegli kritiku, ne govorite ništa, ne radite ništa, budite ništa.” (Ona.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,