Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovako izgleda proces kremiranja, iznenadit će vas koliko brzo tijelo izgori

Preuzmite sliku

Jeste li se ikad zapitali šta se tačno događa s tijelom u procesu kremiranja? Stručnjaci iz jednog krematorija u Nottinghamu za britanski su Mirror otkrili sve pojedinosti. 

Na to su se, priznaju, odlučili kako bi razbili brojne mitove o kremiranju u koje ljudi vjeruju, a nemaju veze s istinom.

“Ljudi, primjerice, često misle da više puta koristimo isti lijes ili da se može dogoditi da pomiješamo pepeo pa ćemo vam objasniti šta tačno radimo”, kaže voditeljica krematorija Bramcote Crematorium, Louise Singer. 

Nakon ispraćaja pokojnika krematorij ima rok od 72 sata za spaljivanje tijela, ali napominju da se to najčešće obavlja unutar prva 24 sata. 

Prije spaljivanja, objašnjava, nužno je pregledati tijelo i provjeriti da u lijesu nije ostalo ništa što tamo ne bi trebalo biti, a najbitnije je da se uvjere da pokojnik nije imao pacemaker. Naime, tokom spaljivanja tijela pacemaker može eksplodirati i podići peć tešku dvadesetak tona čak 18 centimetara u zrak.

Nakon pregleda tijelo se unosi u peć gdje se spaljuje pomoću plina, a temperatura doseže između 800 i 1000 stepeni Celzijevih. To je tolika temperatura da će se peć koja se uključi u petak navečer do ponedjeljka ujutro ohladiti na tek 300 stepeni.

Spaljivanje tijela traje 90 minuta, a osoblje kroz posebnu špijunku provjerava je li gotovo. Gotovo je kad više nema vidljivog plamena.

Spaljuju li samo jedan dio tijela, primjerice, nakon amputacije, on se spaljuje zasebno, a ne zajedno s organima drugih ljudi.

Nakon kremacije tijela ostaje pepeo težak otprilike kao novorođenče koji se skuplja grabljicama, te prosijava kroz sito kako bi se odvojili metalni dijelovi poput vjenčanog prstenja, a nakon toga porodica pokojnika odlučuje hoće li pepeo prosuti u krematoriju ili će ga preuzeti i pohraniti na drugačiji način. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,