Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Organizuje se aukcija za luksuzne predmete bivšega komunističkog diktatora i njegove supruge

Preuzmite sliku

Ceausescu je Rumunjskom vladao željeznom rukom od 1965. do 1989. Zajedno sa suprugom pogubljen je 25. decembra 1989.

Petu godinu zaredom rumunjska aukcijska kuća Artmark organizuje dražbovnu prodaju diplomatskih poklona i ostalih luksuznih predmeta koji su nekoć bili u vlasništvu bivšega komunističkog diktatora Nicolaea Ceausescua i njegove supruge Elene.

 • Nicolae-Ceausesc-elena-diktator-
 • Ceausescu je Rumunjskom vladao željeznom rukom od 1965. do 1989.  Zajedno sa suprugom pogubljen je 25. decembra 1989., samo tri dana nakon što ga je vojska uhapsila i po ubrzanom postupku osudila na smrt po raznim optužbama – od nelegalnog bogaćenja do genocida.

  Među predmetima koji će se ove godine ponuditi na dražbi su držač olovaka izrađen od jelenjih rogova i maketa diktatorove rodne kuće, piše BBC.

  Zainteresovani će se moći natjecati za kupovinu para kožnih dizajnerskih cipela izrađenih po narudžbi i pripadajuće torbe te remena koje je nosila Elena Ceausescu. Početna cijena seta je 500 eura, a drugi sličan ponudit će se kupcima za 400 eura.

  Među ponuđenim predmetima je i kožnati kovčeg Nicolaea Ceausescua u kojemu je, kada je odlazio u lov, nosio dvocijevnu sačmaricu te brojne medalje, posteri i drugi predmeti.

  Aukcija će se održati 19. aprila pod nazivom “Zlatno doba” u glavnome rumunjskom gradu.  (express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,