Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nestvarni prizori: Plaža na Maldivima noću doslovno svijetli

Preuzmite sliku

Maldivi su rajsko otočje koje oduzima dah i poznato je po svom tirkizno plavom, kristalno čistom moru, bijelim pješčanim plažama i obilju morskog života. Ne čudi što turisti iz cijelog svijeta hrle u ovaj tropski raj. No jedna od najljepših i najneobičnijih atrakcija Maldiva nije toliko poznata. Riječ je o plaži koja noću doslovno svijetli u mraku, baš kao da je pod morem upaljeno diskretno plavkasto svjetlo. Plaža koja svijetli u mraku jedna je od najvećih atrakcija otoka Vaadhoo.

Plaža izgleda poput neba prekrivenog zvijezdama

Duga pješčana plaža pod okriljem noći postaje poput neba punog zvijezda ili šume pune krijesnica. Plave svjetlucave tačkice prekrivaju noću njenu površinu stvarajući nevjerovatne prizore koji su prozvani “morem zvijezda”. Otok Vaadhoo dio je atola Raa na Maldivima. Malen je i naseljen, ali zbog veličanstvenog sjaja plaže, sve je popularniji među posjetiocima ovog otočja, prenosi Putni kofer.

 • Plaža koja svijetli zapravo je prekrivena mikroorganizmima koji proizvode energiju 

  Fenomen kojem ovdje svjedočimo naziva se fenomen bioluminiscentne plaže. Bioluminiscentni fenomen prirodni je događaj koji se događa kada određene vrste morskog života, poput planktona ili meduza, proizvedu hemijsku reakciju koja emituje svjetlost. Ova očaravajuća plaža prekrivena je sićušnim mikroorganizmima koji se često pogrešno smatraju fitoplanktonom. Vodena stvorenja koja stvaraju ovaj fenomen zapravo su rakovi ostrakodi koji svijetle nekoliko sekundi ili čak minuta nakon što dođu u kontakt s površinom vode, dok fitoplankton svijetli samo manje od sekunde.

 • Neki mikroorganizmi svijetle tek djelić sekunde, drugi i po nekoliko minuta 

  Neki od ovih mikroorganizama proizvode svjetlosne bljeskove koji traju samo 100 milisekundi. A kad ih se skupi u ovolikom broju, rezultat je bajkovita plaža koja u gluho doba noći svjetluca modrim nijansama. Bioluminiscentna stvorenja koriste hemijsku energiju koja se oslobađa kao svjetlost. Sadrže jedinstveni spoj luciferin, koji, kada je izložen kisiku, uzrokuje hemijsku reakciju koja emitira prekrasan sjaj. Uglavnom se nalazi u dubokomorskim bićima, ali postoje i neka rijetka mjesta bliže površini. Upravo se to događa na maldivskom otoku Vaadhoo.

  Kad je najbolje vrijeme za posjetiti plažu i kako doći do nje? 

  Iako je klima na Maldivima umjerena tokom cijele godine, ako želite vidjeti ovaj fenomen trebali biste planirati svoj posjet između juna i oktobra. Kada stignete u Male, glavni grad Maldiva, imat ćete pristup gliserima i trajektima koji vas mogu odvesti do otoka Vadhoo na ovu prirodnu vodenu svjetlosnu predstavu. Nemojte sami noću lutati plažama tražeći more zvijezda. Radije unajmite brod ili se pridružite turističkoj agenciji koja radi organizovane izlete i zna gdje tačno treba poći.

 • Kako uloviti dobru fotografiju? Obični smartphone neće biti dovoljan

  Bioluminiscentna svjetlost može se uhvatiti kamerom, ali uobičajene fotografske vještine i oprema koju koristi većina turista, dakle Smartphone, vjerovatno neće biti dovoljno dobri. Ako zaista želite kući donijeti sjajne fotografije ovog fenomena i pohvaliti se njima na društvenim mrežama, trebat će vam pravi fotoaparat i barem osnovno znanje o fotografisanju u mraku. Ili jednostavno uživajte u trenutku, fotografija i tako ima dovoljno na internetu.

 • Svijetleće plaže postoje i u Portoriku, Australiji, Vijetnamu… 

  Iako je otok Vaadhoo na Maldivima zasigurno jedna od najpoznatijih svjetlećih plaža, postoje i drugi slični skriveni dragulji koji čekaju da budu otkriveni. Na njima u predstavi svjetla i mora možete uživati čak i s manje gužve i u intimnijoj atmosferu. Neke od najpoznatijih bioluminiscentnih plaža na svijetu su Mosquito Bay u Portoriku, Halong Bay u Vijetnamu, Gippsland Lakes u Australiji… Ima ih čak i u Sjedinjenim Državama u državi Washington i New Jerseyju. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje