Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neobičan marketinški trik: Ruke sa Michelangelove freske nad tanjirom ćevapa

Preuzmite sliku

Krajnje neobičan “marketinški trik” zabilježen je u novootvorenoj ćevabdžinici u centru Sarajeva.

U Titovoj ulici u centru Sarajeva nedavno je otvorena nova ćevabdžinica koja je svojim uređenjem izazvala mnogo pažnje na društvenim mrežama.

Na jednom od zidova oslikane su ruke koje se nalaze iznad tanjira punog ćevapa uz neizostavne priloge luk i kajmak. Ništa ne bi bilo toliko neobično da ruke koje prema prikazanom strijeme prema slasnim ćevapima nisu replika Michelangelove freske “Stvaranje Adama”. Freska koja spada među najpoznatija umjetnička djela svih vremena nalazi se na svodu Sikstinske kapele. Freska prikazuje scenu kada Bog daruje život Adamu i Michelangelo je na njoj radio oko četiri godine. Koliko je kreatoru zidne slike u sarajevskoj ćevabdžinici trebalo vremena da prekopira ruke i doda tanjir sa ćevapima nije poznato, prenosi N1.

U Stvaranju Adama Michelangelo se približio tajni doticanja čovječanstva i Tvorca i uobličio je. Na slici monumentalni Bog pruža svoju ruku preko slike, nošen anđelima u ovalu tamnocrvenog plašta, ka čovjeku – Adamu, koji leži na novostvorenoj Zemlji. Tačka gdje se njihove ruke skoro spajaju predstavlja žarište cijelog prizora. Između Božijeg i Adamovog kažiprsta kao da postoji iskra, kao da se prenosi energija, navodi se u jednoj od mnogobrojnih analiza umjetničkog savršenstva.

U Sarajevu se eto, odnedavno, tik ispod te iskre nalazi tanjir ćevapa:

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,