Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici htjeli proglasiti novu epohu. Svjetska geološka organizacija odbila: Tehnički kriteriji nisu ispunjeni

Preuzmite sliku

Obrat u svijetu geologije – svjetsko referentno tijelo je nakon decenije rasprava konačno je odlučilo da neće priznati antropocen, razdoblje koje karakteriziraju tragovi ljudske prisutnosti posvuda na planetu, posebnim razdobljem u geološkoj historiji Zemlje.

“Iako je neporeciv uticaj ljudskih aktivnosti, poput vrtoglava porasta stakleničkih plinova, širenja mikroplastike i ostalih onečišćenja svih vrsta te masovnog izumiranja vrsta, to ipak ne znači da smo izašli iz holocena, postojećeg geološkog razdoblja koje je počelo prije 12.000 godina završetkom zadnjega ledenog doba,” objavila je Međunarodna unija geoloških nauka (IUGS).

Na ovu odluku ne postoji pravo na žalbu.

Tehnički kriteriji nisu ispunjeni 

Godine 2009. osnovana je radna grupa naučnika koja je trebala utvrditi u kolikoj je mjeri čovječanstvo promijenilo (ili nije) geološka razdoblja. U julu 2023., nakon gotovo 15 godina proučavanja raspoloživih podataka, članovi grupe odabrali su jezero Crawford blizu Toronta u Kanadi kao globalno referentno mjesto za početak antropocena.

“Slojeviti sedimenti na dnu toga malog vodenog tijela, površine jednog četvornog kilometra, krcati su mikroplastikom, pepelom od izgaranja nafte i ugljena i tragovima radioaktivnih padalina, što je najbolji dokaz da se otvorilo novo poglavlje u geološkoj povijesti Zemlje,” zaključili su naučnici.

No znali su da je neizvjesno hoće li IUGS priznati postojanje antropocena s obzirom na to da brojni renomirani geolozi vjeruju da tehnički kriteriji za uvođenje novoga geološkog razdoblja nisu ispunjeni.

Glasanje je održano u pododboru moćne Međunarodne komisije za stratigrafiju (ICS), tijela IUGS-a odgovornog za metodičnu podjelu 4.6 milijardi godina historije Zemlje na geološke ere, razdoblja i epohe. Od 19 članova odbora koji su glasali, 12 ih je bilo protiv uvođenja antropocena kao novog geološkog razdoblja.

Propuštena prilika

“Nema dvojbe da je “doba čovjeka” donijelo duboke globalne promjene,” slaže se Erle Ellis, naučnik koji kritikuje prijedlog o antropocenu.

“Ali nema potrebe da se uspostavi čvrsta granica. To jednostavno nije najvažnije pitanje”, rekao je Ellis, profesor geografije na Univerzitetu Maryland.

Martin Head, profesor naučnih studija o Zemlji na Univerzitetu Brock u Kanadi i zagovornik antropocena, kazao je da postoji “bezbroj geoloških znakova” nove ere.

Činjenica da je IUGS odbio priznati antropocen posebnim razdobljem u geološkoj historiji Zemlje “propuštena je prilika da se prepozna i podrži jednostavna stvarnost, odnosno da je naš planet napustio svoje prirodno stanje funkcioniranja sredinom 20. stoljeća”, rekao je za AFP. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje