Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Narod Anangu slavi zabranu uspona na Uluru

Preuzmite sliku

Pripadnici australskog naroda Anangu u nedjelju su uz zalazak sunca nad monolitnom stijenom Uluru, pjesmom i plesom proslavili historijsku zabranu uspona na čuvenu stijenu u srcu australske pustinje koju domoroci smatraju svetom.

Pristup stijeni Uluru, koji je za turiste otvoren pedesetih godina prošlog stoljeća, u petak je trajno zatvoren za sve penjače. Cijeli su dan rijeke turista koristile posljednji trenutak da se popnu na 348 visoku crvenu monolitnu stijenu koja dominira pustinjskim dijelom središnje Australije.

Navečer se u njezinu podnožju okupilo mnoštvo prateći kako čuvari parka postavljaju oznaku “Trajno zatvoreno”, što je dugogodišnja želja starosjedilaca, čiji preci to mjesto poštuju hiljadama godina.

“Danas više nema penjanja”, povikala je poglavarka plemena, Nelly Patterson. “Zabranite pristup!”, kazala je, dok je mnoštvo pozdravilo njezinu naredbu.

Uluru je na UNESCO-vom popisu prirodne baštine, a njegovi vlasnici, narod Anangu, još je od 1985., kada je vraćen australskim aboridžinima, pozivao posjetitelje da poštuju “duboko duhovnu važnost” koju za njih ima ta stijena.

  • U podnožju stijene je decenijama stajao natpis: “Ovo je naš dom. Molimo vas, ne penjite se”, ali malo ko je to poštovao.

    “Mislim da je za majku prirodu vrlo važno da se odmori”, kazao je posljednji penjač na Uluru, Australac James Martin.

    Uprava parka pojačala je kontrolu tokom vikenda, uz prijetnju novčane kazne do 10.000 američkih dolara za sve koji se ogluše o naredbu.

    Sljedeću će sedmicu početi radovi na uklanjanju lanca postavljenog kao pomoć penjačima na vrlo strmim prolazima stijene. Turisti su i dalje dobrodošli u nacionalni park Uluru-Kata Tjuta gdje će se monolitnoj stijeni moći diviti iz podnožja. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje