Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napola ispušena i sažvakana cigara Winstona Churchilla bit će na aukciji

Preuzmite sliku

Ljubitelji historije imat će priliku nadmetati se za memorabilije dvojice bivših britanskih premijera na aukciji ovog mjeseca.

Napola ispušena cigara Winstona Churchilla i lula Harolda Wilsona prodavat će se na aukciji Catherine Southon Auctioneers & Valuers 19. jula.

U napola ispušenoj i napola sažvakanoj cigari Churchill je uživao u svojoj rezidenciji u Chartwellu dok je gledao film “Ben Hur”. Poklonio ju je poslije policajcu Anthonyju Gundryju, koji je bio dio sigurnosne ekipe u njegovoj porodičnoj kući i molio je Churchilla da mu je pokloni za uspomenu.

Božićna čestitka poslana vlasniku 1963. i pismo kojim se potvrđuje cigara s oznakom Romeo i Julija sada je na prodaju dala porodica policajca i očekuje se da će postići cijenu u visini oko 700 do 900 eura.

U međuvremenu, Wilsonova drvena lula, za koju se zna da mu “pomaže da se opusti”, također je potvrđena službenim pismom samog bivšeg premijera sadašnjem vlasniku koji ju je kupio na dobrotvornoj aukciji 1979. Očekivana cijena je između 349 i 580 eura.

Catherine Southon, predstavnica aukcione kuće Catherine Southon, izjavila je:

“Drago mi je što ćemo na aukciju staviti dva ikonična komada koja pripadaju političkim memorabilijama dvojice poznatih premijera u tako važnom periodu naše političke historije”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,