Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najstariji caffe na svijetu je napunio 300 godina postojanja

Preuzmite sliku

Venecija je dom legendarnog caffea Florian, za koji mnogi kažu da je najstariji ugostiteljski objekat tog tipa na svijetu.

Caffe Florian ove godine slavi nevjerovatna tri vijeka služenja kafe, peciva i drugih specijaliteta lokalcima i turistima prelijepog grada na sjeveroistoku Italije. Ovaj neizbježni kutak društvenog života Venecije nalazi se na trgu Svetog Marka, što ga čini lako dostupnim svima koji dođu u ovaj grad, prenosi City Magazine.

  • Čak i oni koji ne piju kafu, ne propuštaju priliku da posjete caffe Florian, osjete njegovu atmosferu i zamisle se o njegovoj istoriji i svim velikanima koji su bili njegove mušterije. Poznato je da su u caffeu sjedili Ernest Hemingway, Lord Byron, Charles Dickens i Charlie Chaplin, a da ne govorimo o poznatim glumcima, političarima i sportistima našeg vremena.

  • Još jedan od razloga zbog kojih morate posjetiti ovo mjesto je i veličanstven izgled njegovog enterijera. Kao i svako zdanje u Veneciji, i caffe Florian je pun umjetničkih djela i predivnog starog namještaja, a njegov plafon je nalik onome u najluksuznijoj palati.

    Caffe Florian je u decembru 1720. otvorio gospodin po imenu Floriano Francesconi. Caffe se prvobitno zvao Alla Venezia Trionfante, ali je kasnije dobio ime po njegovom prvom vlasniku. Na dvjestotu godišnjicu postojanja caffea 1920, njemu je dodata još jedna prostorija u art nuvo stilu.

  • Za proslavu trista godina od otvaranja, najvljeno je da će se u caffeu Florian tokom godine održavati različite izložbe i druge manifestacije, tako da je to još jedan razlog više da iskoristite priliku da posjetite Veneciju u 2020. i popijete svoj omiljeni topli napitak u najstarijem caffeu na svijetu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,