Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na Grenlandu otkriveno novo ostrvo koje je zapravo najsjevernija kopnena tačka na svijetu

Preuzmite sliku

Naučnici su prošlog mjeseca otkrili malo ostrvo uz obalu Grenlanda za koje kažu da je najsjevernija kopnena tačka na svijetu, a otkriveno je nakon pomijeranja santi leda.

Otkriće je uslijedilo u trenutku dok arktičke nacije – Sjedinjene Države, Rusija, Kanada, Danska i Norveška vode bitku za kontrolom nad Sjevernim polom udaljenim oko 700 km prema sjeveru, kao i za okolno morsko dno, za prava na ribolov i pomorske puteve koji su nastali otapanjem glečera zbog klimatskih promjena, prenosi Hina.

“Nije nam bila namjera da otkrijemo novo ostrvo”, rekao je Reutersu polarni istraživač i rukovodilac istraživačkog objekta Arktičke stanice na Grenlandu Morten Rush. “Otišli smo tamo po uzorke.”

Naučnici su prvo mislili da su stigli na Oodaaq, ostrvo koje je 1978. otkrio danski istraživački tim. Tek su kasnije, provjeravajući tačnu lokaciju, shvatili da su otišli na drugo ostrvo, koje se nalazi 780 metara sjeverozapadno.

“Mi smo pomalo kao istraživači iz prošlosti, koji su mislili da su stigli na određeno mjesto, a zapravo su pronašli potpuno neko drugo mjesto”, rekla je švicarska preduzetnica Kristian Leister, koja je finansirala ekspediciju.

Malo ostrvo, prečnika oko 30 metara, čiji najviši vrh iznosi oko tri metra, sastoji se od blata s morskog dna, kao i od morene, nakupina materijala nataloženog s glečera koji se neprestano kreću.

Članovi istraživačkog tima su rekli da će za novootkriveno ostrvo predložiti naziv “najsjevernije ostrvo”.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje