Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muž još uvijek traži suprugu, 10 godina nakon što je nestala poslije cunamija

Preuzmite sliku

Prošlo je 10 godina otkako je Yasuo Takamatsu izgubio suprugu Yuko kad je razorni cunami pogodio grad Onagawu, ali on je nastavlja tražiti svake sedmice.

Na dan kad je Yuko nestala, 2011. godine, Yasuo je primio posljednju poruku od nje. U njoj ga je pitala je li dobro i poručila mu da želi kući. Otad je nije prestao tražiti i kaže kako ne namjerava dok je ne pronađe ili dok sam ne umre, prenosi Oddity Central.

U početku ožalošćeni muž tražio je suprugu na kopnu, počevši od banke u kojoj je zadnji put viđena, zatim duž plaža Onagawe i po obližnjim šumama i planinama. Dvije godine nakon njezina nestanka pohađao je satove ronjenja kako bi je mogao početi tražiti i po moru. Posljednjih sedam i po godina svake sedmice roni i dalje je tražeći.

U tome mu pomaže instruktor ronjenja Masayoshi Takahashi koji ga je naučio roniti te koji vodi bilješke o svim mjestima koje je Yasuo dosad pretražio. Uprkos njihovim naporima, još uvijek nisu pronašli nikakve tragove.

Objavljuje TokyoLifePetak, 3. siječnja 2020.

“Uvijek mislim da je negdje blizu”, rekao je Yasuo nedavno za Associated Press, dodavši da će tražiti suprugu dok god mu je tijelo pokretno. Osim seddmičnih zarona, 64-godišnjak priključio se lokalnih vlastima u potrazi za 2500 ljudi koji još uvijek nisu pronađeni nakon cunamija 2011.

U svojim potragama Takamatsu je pronašao brojne predmete koji su pripadali nestalim osobama, ali ništa što bi ga približilo pronalasku supruge. Ipak, odbija odustati. Svake sedmice odijeva ronilačko odijelo i riskira život u potrazi za suprugom.

“U posljednjoj poruci poručila mi je da želi kući”, rekao je. “Siguran sam da još uvijek želi doći kući.” (index.hr)

Yasuo Takamatsu, 57 dives looking for his wife – one of 2,636 people who are still missing after the disaster.

Ông…

Objavljuje Nam NguyenUtorak, 11. ožujka 2014.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,