Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mumija Eci: Imao je 61 tetovažu, netoleranciju na laktozu…

Preuzmite sliku

Eci (Ötzi) je živio prije više od 5 milenijuma, a njegova zamrznuta mumija pronađena je prije 25 godina u Alpama na granici Austrije i Italije. Njegova smrt je i dalje misterija, ali naučnici i dalje otkrivaju tajne o vremenu u kojem je živio na osnovu odlično očuvanih ostataka.

Priča o mumiji Eciju počela je kao krimi priča. Policija je u septembru 1991. dobila dojavu da je nađen zamrznuti leš na Alpima, i odmah otvorila kriminalističku istragu. Ispostavilo se da se zaista radi o ubistvu, ali veoma davnom, starom oko pet milenijuma.

Ecija (poznat i kao Ledeni čovjek) pronašli su planinari prije 25 godina u blizini austrijsko-italijanske granice.

Mumificiran u ledu, Eci je postao senzacija i izvor neprocjenjivog saznanja za naučnike, koji još nisu uspjeli da otkriju sve njegove tajne, ni poslije četvrt vijeka.

U vrijeme kad je Eci preminuo, između 3.350 i 3.100 godine prije naše ere, Stonehenge u Engleskoj i egipatske piramide još nisu bili izgrađene.

Njegova prerana smrt visoko u planinama je zbog nevjerovatne očuvanosti tijela naučnicima omogućila detaljna istraživanja.

Živio je u doba kasnog eneolitika, odnosno u bakrenom dobu.

U njegovom ramenu je 2001. pronađen vrh strelice, što je znak da je bio pogođen s leđa. Vjerovatno je iskrvario nakon nekoliko minuta, a moguće je da je dokrajčen i udarcem u glavu. Oko 12 sati prije smrti Eci je ručao alpskog kozoroga na roštilju, što je pokazao sadržaj njegovog želuca.

Za razliku od drugih mumija, u Ecijevim ćelijama i dalje ima vlage, pošto njegovo tijelo nije prošlo kroz pogrebne obrede. Takođe, njegovi organi su tu, za razliku od mumija iz Egipta.

Eci je imao netoleranciju na laktozu, kao i genetsku predispoziciju za srčane bolesti, pokazale su njegove arterije, što se do tog otkrića smatralo modernim fenomenom.

 • mumija-eci3-jpg
 • “Vrijedno otkriće za medicinsku nauku”

  Naučnici su takođe otkrili da je živio na jugu Alpi. Pripadao je genetskoj grupi koja je izuzetno rijetka u Evropi, ali se sreće na Korzici i Sardiniji, što znači da njihovi stanovnici i Eci imaju zajedničkog pretka.

  Direktor EURAC Instituta za mumije i Ledenog čovjeka u Bolzanu Albert Cink smatra da istraživanje bakterija u Ecijevom stomaku može dovesti do napretka u modernoj medicini.

  Pozitivna strana globalnog otopljavanja je vjerovatno da će u skorijoj budućnosti da se otkriju slična “blaga” poput Ecija, poput nedavno pronađene cipele koja je starija 500 godina od Ecija.
  Kao primjer navodi bakteriju H. pylori koja se nalazi u Ecijevim crijevima i koju možemo naći kod 50 posto današnjeg stanovništva. Ona može dovesti do čireva na želucu ili čak do raka.

  “Moguće je da je riječ o pozitivnoj bakteriji koja je pomagala pri varenju sirovog mesa, a koja se kasnije pretvorila u patogen”, rekao je Cink, dodavši kako su ljekari veoma zaiteresovani za njihovo istraživanje.

  Eci je u trenutku smrti imao oko 46 godina, što je za njegovo vrijeme bilo “solidan životni vijek”. Bez trunke suvišnih masti, vjerovatno je bio u dobroj formi. Imao je smeđe oči, bradu, dugu kosu i 61 tetovažu, ali nisu bili ukrasna nego medicinska obilježja. Označavale su bolna mjesta koja odgovaraju današnjim tačkama akupunkture. Prije nego što je Eci otkriven, vjerovalo se da je ta tehnika otkrivena dvije hiljade godina kasnije u Aziji.

 • mumija-eci2-jpg
 • Eci je kod sebe imao bakrenu sjekiru, strelice, bodež, dvije vrste gljiva, jednu za paljenje vatre, a drugu medicinsku, te alat za oštrenje strijele. Njegova odjeća je dobro očuvana, uključujući pantalone i kaput izrađene od kozje kože, šešir od krzna medvjeda, cipele od stabla, sijena i kože jelena, ruksak, i vjerovatno plašt.

  Naučnici i 25 godina poslije njegovog otkrića saznaju nove stvari, zavaljujući novim tehnologijama. (hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,