Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mozak i dalje radi: Evo šta se dešava sa ljudima poslije smrti

Preuzmite sliku

Vječita misterija mnogima jeste šta se dešava poslije smrti. Različita uvjerenja i vjerovanja donose i drugačije odgovore.

Međutim, s naučne tačke gledišta, doktori su uspjeli da rasvijetle ovaj fenomen.

Prva studija koja je objavljena u časopisu “Resuscitation” otkrila je da je gotovo 40 posto ljudi koji su bili podvrgnuti CPR nakon srčanog zastoja imali sjećanja ili neku percepciju stvari koje se dešavaju oko njih i imali su iskustva iz snova. Mnogi su se čak prisjetili i iskustva smrti. Ona je obuhvatala 567 pacijenata u 25 američkih i britanskih bolnica koji su primili CPR nakon srčanog zastoja između maja 2017. i marta 2020. godine.

Mnogi su pokazivali znakove moždane aktivnosti i do sat vremena nakon što im je srce stalo i medicinari su počeli s primjenom CPR-a.

“Iako su doktori dugo mislili da mozak trpi trajno oštećenje oko 10 minuta nakon što ga srce prestane opskrbljivati kiseonikom, naš rad je otkrio da mozak može da pokazuje znakove električnog oporavka dugo u toku CPR-a”, rekao je jedan od autora ove studije dr Sam Parnia.

 • Ovo je prva velika studija koja pokazuje da ova sjećanja i promjene moždanih valova mogu biti znakovi univerzalnih, zajedničkih elemenata takozvanih iskustava bliske smrti.

  Intervjuisali su 28 od 53 preživjela kako bi ispitali čega su se, ako ništa drugo, prisjetili iz svojih iskustava bliske smrti i koliko su bili svjesni. Dva pacijenta sa srčanim zastojem izašla su iz kome tokom CPR-a, a još dvoje su to učinili tokom perioda nakon reanimacije.

  “Mogla sam da osjetim da mi neko nešto radi na grudima. Nisam mogla da osjetim stvarno pritiskanje, ali sam mogla da osjetim kako neko trlja prilično snažno. Bilo je prilično bolno”, prisjetila se jedna preživjela.

  A neki se sjećaju da su vidjeli voljene osobe. “Sjećam se da sam vidio svog tatu”, rekao je jedan pacijent, dok je drugi čuo svoju preminulu baku.

  Međutim, istraživački tim je rekao da je potrebno uraditi dodatne studije o tome šta se dešava ljudima nakon smrti i psihološkim posljedicama nakon izlaska iz srčanog zastoja i da ovo nije kraj istraživanjima, prenosi Mondo.ba

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,