Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Morskom psu se regenerisala leđna peraja. Naučnici traže odgovore za ovaj nevjerovatan proces

Preuzmite sliku

Gotovo godinu dana kasnije svilenkasti morski pas koji prvobitno fotografisan s golemom poderotinom na leđnoj peraji, ponovno se pojavio s nevjerovatnim preobraženjem.

Svilenkastog morskog psa je prvi put uočio podvodni fotograf i ronilac na obali Floride. Iz njegove leđne peraje nedostajao je ogroman komad, koji je iznosio oko 20 posto cijele peraje.

Čini se da morskog psa vjerovatno neki ribar ulovio greškom i onda mu oštrim predmetom skinuo oznaku. Kada je morska biologinja Chelsea Black sa Univerziteta Miami u SAD-u vidjela fotografiju iskasapljene peraje, zabrinula se hoće li morski pas ikako moći dovoljno dobro plivati da se prehrani, piše Science Alert.

 • Međutim, na njeno veliko iznenađenje, morski pas je ponovno snimljen 332 dana kasnije, te je bio i u više nego dobrom stanju. Regenerisalo mu se oko 87 posto peraje, te je sasvim solidno plivao i bio dobrog zdravlja, prenosi Tuzlanski.ba.

  Proces zarastanja posljedica novog tkiva ili spajanje dijelova koji graniče s ranom?

  Bez ičega, osim slika njegove grube anatomije, istraživači ne mogu biti sigurni je li ovaj nevjerovatan proces zarastanja posljedica novog tkiva, tj. rasta ožiljnog tkiva ili spajanja dijelova koji graniče s ranom.

 • U usporedbi s prethodnim fotografijama ovog posebnog svilenog morskog psa, nova peraja ima malo drugačiju boju.

  Black sumnja da se gornji dio peraje spojio s donjim dijelom i formirao novo tkivo u sredini, koje izgleda svjetlije od ostatka okolne kože. Nije jasno je li ovo novo tkivo hrskavično poput ostatka peraje ili je samo ožiljno tkivo.

  “Prije ovog istraživanja, postojao je samo još jedan dokumentovani slučaj regeneracije leđne peraje, što čini ovo istraživanje tek drugim zapisom o regeneraciji leđne peraje u morskih pasa prema saznanjima autora,” piše Black.

 • Sposobnost regeneracije kod morskih pasa i raža

  Morski psi i raže imaju naizgled nadnaravnu sposobnost zarastanja svojih rana, a ipak zbog njihovog nedostižnog načina života, naučnici znaju vrlo malo o ovom iznimno brzom procesu. Rana studija iz 1978. godine otkrila je da se koža morskih pasa dojilja i morskih pasa leoparda može regenerisati nakon samo tri sedmice.

  2017. godine veliki bijeli morski pas je dokumentiran s teško razderanom leđnom perajom u blizini obale Massachusettsa u Sjedinjenim Američkim Državama. Nekoliko godina kasnije, peraja morskog psa izgledala je kao da je hirurški zašivena.

  Uspješna regeneracija leđne peraje kod kitopsina i sada kod svilenih morskih pasa

  No, dok su stope zarastanja rana među morskim psima proučavane i prije, potpuna regeneracija leđne peraje uspješna je priča koja je službeno dokumentovana samo među kitopsinama, a sada i kod svilenih morskih pasa.

 • Istraživanje je objavljeno u Journal of Marine Sciences.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje