Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Magične kreacije mističnog draguljara Wallacea Chana

Preuzmite sliku

Popularno

Životna priča Wallaca Chana zvuči kao scenario iz filma.

Od rane mladosti, ovaj talentovani dečko suočavao se s izazovima koji su ga natjerali da razvije svoje nevjerojatne veštine, a danas je poznat kao majstor specijalne opreme i vajar čija djela traže kolekcionari širom svijeta.

Wallace je odrastao kao siroče u skromnom okruženju. Kao dijete, bio je prisiljen zarađivati za život tako što je pravio vještačko cvijeće od plastičnih dijelova. No, njegova sudbina je išla mnogo dalje od tog skromnog početka.

Nakon nekoliko godina školovanja, Wallace se suočavao s teškom odlukom da napusti školu kako bi pomogao u finansiranju svoje porodice. Svoj prvi posao dobio je kao vajarski šegrt. Međutim, godinu dana kasnije, hrabro je odlučio otvoriti svoju radionicu, iako njegovi prvi radovi nisu privukli pažnju javnosti, piše Tuzlanski.ba.

Wallace je išao od jedne radnje do druge, suočavajući se s odbijanjem svugdje. No, sreća mu se nasmiješila kad mu je jedan vlasnik radnje dao broj telefona svog prijatelja specijaliziranog za prodaju nekonvencionalnih predmeta.

 • Na početku svoje kreativne karijere, Wallace se oslanjao na drevnu tehniku obrade majstora dinastije Ming.

  Ta tehnika uključivala je precizno uklapanje elemenata bez dodatne fiksacije, što je postalo njegov zaštitni znak. Također je savladao tehniku kameje i dubokog reljefa te 1987. godine razvio vlastitu tehniku nazvanu “Wallace Engraving“. Ova tehnika omogućava stvaranje trodimenzionalnog efekta u prozirnim materijalima.

  Njegova kreativnost nije imala granica. Kasnije je istraživao titanijum poznat po izdržljivosti i patentirao metodu za njegovo bojenje. Također je razvio i peć koja može topiti porculan i prilagodio drevne metode postavljanja dragog kamenja. Njegovi radovi postali su toliko jedinstveni i vrijedni da se procjenjuju na milione dolara.

  Ono što je fascinantno kod Wallacea Chana je da, iako stvara djela vrijedna stotine miliona dolara, ne živi u luksuzu. Malo je poznato o njegovom privatnom životu, osim da ima odraslog sina. On je osoba koja se prepušta svojoj strasti i umjetnosti, spreman satima razgovarati o umjetnosti, budizmu i tehnikama samospoznaje.

  Wallace Chan je pravi primjer kako upornost, talent i marljiv rad mogu dovesti do uspjeha koji nema premca. Njegova priča inspiriše nas da sanjarimo i vjerujemo da nema granica kreativnosti i stvaralaštva.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje