Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Krater iz kojeg je protjerano 60 hiljada ljudi, a posjetiti ga možete samo uz vodiča

Preuzmite sliku

Krater Ngorongoro na sjeveru Tanzanije jedinstveno je čudo prirode koje je oblikovalo nekoliko obližnjih vulkana, a naziva se i Afrički rajski vrt.

Prije više od 2,5 miliona godina lava je stvorila krater u obliku kotla promjera 20 kilometara. Golema ravnica, odnosno dno vulkanskog grotla okružena je stijenama koje se dižu do gotovo 700 metara visine, penjući se na visinu od skoro 2400 metara iznad razine mora.

  • Plodno tlo na kojem rastu stabla akacije i visoke trave, u kombinaciji s močvarama i slanim jezerom predstavlja savršene uvjete za život životinjskih vrsta, među kojima se brojne mogu pronaći jedino ondje. Prema narodnim predajama, upravo je Ngorongoro bilo mjesto biblijske Noine arke.

    Taj poseban rezervat za afričke životinje za koji se pobrinula priroda dom je 20 do 30 hiljada sisavaca poput slonova, nosoroga, nilskih konja, gnua, zebri, antilopa i žirafa. Ne nedostaje niti velikih mački, poput lavova, geparda i leoparda. Dok se hiljade flamingosa okuplja kraj slanih voda jezera Magadi, povremeno im društvo prave guske i patke, kao i ždralovi te ptice zviždovke i droplje. Susresti se mogu i nimalo pitomi nojevi što lutaju gusto naseljenim kraterom vulkana.

  • Rajski uvjeti privukli su i čovječje stanovnike milionima godina ranije. Bili su visoki oko metar i pol, a imali su i karakterističnu vilicu, isturenu prema van, zbog čega su ih antropolozi nazvali „ljudi koji drobe orahe“. Plodni pašnjaci su privukli i Masaije koji su se ondje doselili kako bi mogli bezbrižno hraniti stoku, ali nakon što je Ngorongoro proglašen nacionalnim parkom, više nisu bili dobrodošli.

  • 60 hiljada Masaija otjerano je iz nacionalnog parka kako ne bi ugrozili prirodu. Dobili su dopuštenje tek da hrane svoje životinje, ali ne i da ondje žive. Tanzanijska im je vlada dala ultimatum da moraju napustiti područje u roku jedne godine.

    Ngorongoro je omiljena destinacija za sve one koji žele osjetiti afričku divljinu i boraviti u prirodi, ali niko je ne smije istraživati na svoju ruku, nego samo uz pratnju vodiča. Ture koje vode posjetitelje u Ngorongoro najčešće uključuju i posjet Arushi, prijestolnici safarija, jezeru Manyari te parkovima Tarangire i Serengeti.

  • Smještaj je moguć u rezervatima, gdje se snalaze drvene kuće, a najbolje vrijeme za posjet krateru je od decembra do marta, kao i od jula do oktobra. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje