Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako su braća koja su preživjela tsunami postala milioneri

Preuzmite sliku

Tsunami koji je 2004. pogodio obale Indijskog okeana je jedna od najvećih prirodnih katastrofa u historiji. Ovo je priča o dva brata koji su mislili da su izgubili sve, a onda im se život promijenio.

Porodica Forkan se nalazila na odmoru na Sri Lanki kada je tsunami pogodio njihov hotel. Majka i otac su poginuli, a njihovo četvoro djece – Rob, Paul, Mattie i Rosie su preživjeli. Postali su siročići, ali su odbili da ih to odvede u pogrešnom smjeru, piše elitedaily.com.

Najstariji sinovi- Rob i Paul su riješili da tragičan događaj ostave iza sebe i urade nešto sasvim

 • tsunami-braća-forkan
 • drugačije.

  Kada je tsunami udario, mlađu djecu- Mattie i Rosie roditelji su spasili tako što su ih gurnuli na krov hotela. Rob je nekako uspio da se popne na zgradu i uhvatio se za metalnu šipku da ga voda ne bi odnijela. Uspio je da spasi i svog brata Paula tako što ga je uhvatio za ruku i povukao ka sebi. U to vrijeme Rob je imao 17, a Paul 15 godina. Kada su im roditelji stradali, morali su da se brinu o bratu i sestri. Nisu imali pasoše ni novac, ali su im tamošnje vlasti pomogle, iako su stopirali 320 km do najbližeg otvorenog aerodroma.

  Prije tragičnog događaja, djeca Forkanovih su godinama putovala i volontirala po Indiji. Njihovi roditelji su vjerovali da će biti zdraviji i da će imati potpunije obrazovanje ako budu putovali svijetom i pomagali drugim ljudima. Zato su Roba i Paula ispisali iz škole kada su imali 13 i 11 godina i odveli ih u Gou.

 • tsunami-braca-forkan
 • To nije bio konvencionalan način života, ali je djeci koju je zadesila tragedija pomogao da prežive i stanu na noge poslije tsunamija. Takav život je između ostalog naveo Roba i Paula da osnuju modni brend koji proizvodi japanke, pod imenom “Gandys”.

  S obzirom da su im roditelji prije nego što su dali otkaze u Engleskoj, bili zaposleni u modnoj industriji, ovaj posao je bio vrsta omaža.

  “Gandys” prodaje japanke i donira 10 posto profita od svakog prodatog para siročićima širom svijeta.

  U 2014. firma je prodala 250.000 pari japanki, dok su 2013. zaradili oko 1,8 miliona dolara.

  Njihovu obuću rado nose mnoge poznate ličnosti poput Richarda Bransona, Jessice Albe, ali i članovi benda “One Direction”. Braća Forkan su bila pozvana u Buckinghamsku palatu gdje su ih primili premijer David Cameroon i londonski gradonačelnik Boris Johnson i uručili im zahvalnicu za razvijanje humanitarnog poduzetništva.

  (24sata.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje