Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Facebook nas ipak čini nesretnim

Preuzmite sliku

Novo istraživanje, koje su sproveli Holi Šakjja i Nicholas Christakis sa Kalifornijskog univerziteta, pokazalo je da svakodnevno korištenje Facebook-a smanjuje nivo sreće kod korisnika.

Tokom istraživanja koje je trajalo od 2013. do 2015. godine, praćene su navike 5.000 odraslih osoba koje koriste Facebook, kao i uticaj te društvene mreže na njihovo mentalno zdravlje, težinu i opšte stanje.

Primjećeno je da raspoloženje kod korisnika po njihovom sopstvenom priznanju padalo od 5 do 8 % za svaki procenat porasta broja lajkova, klikova na linkove i ažuriranje statusa.

Za to postoji vrlo jednostavan razlog: osobe koje manje koriste Facebook imaju više kontakta s ljudima u stvarnom svijetu.

Studija je to potvrdila posmatrajući interakcije ljudi u stvarnosti. Susreti sa ljudima u stvarnom okruženju imali su potpuno drugačije dejstvo na ljude od korištenja društvenih mreža.

“Rezultati su pokazali negativnu vezu između Facebook – a i pozitivnih emocija, na koje mnogo blagotvornije utiče interakcija uživo nego razgovor na internetu”, navodi se u zaključku.

Prethodna studija pokazala je vezu između korištenja Facebook i porasta zastupljenosti depresije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje