Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Imate atlas s Australijom? Slobodno ga bacite

Preuzmite sliku

Sve karte koje imate, a koje sadrže i Australiju, možete odmah baciti jer su neispravne.

Kako piše New York Times, Australija je svjesna toga da su neispravne te će to ispraviti. Relokaciju Australije naime uzrokuje pomicanje tektonskih ploča, a ta se država-kontinent nalazi na jednoj od najbržih, prenosi N1.

Ploča na kojoj se nalazi Australija godišnje se miče 6.85 cm prema sjeveru te se neznatno okreće u smjeru kazaljke na satu.

Stanovnici Australije taj pomak ne osjete, no sistem za globalno pozicioniranje (GPS) to osjeti. Tako Australija mora prilagoditi svoje geografske dužine i širine kako bi se poklapale s GPS-om.

Australija je tokom posljednjih 50 godina čak četiri puta morala ažurirati koordinate svega u svojoj državi kako bi bile tačne. Posljednje ažuriranje, ono koje se dogodilo 1994., korigovalo je poziciju za nešto manje od 200 metara.

Sljedeće ažuriranje planira se za kraj ove godine te će iznositi 1,5 metara, što neće biti dovoljno da omete satelitsku navigaciju u svakodnevnoj upotrebi budući da je ona u startu precizna do 4,5 metra.

No, sljedeća će generacija GPS uređaja koristiti i satelite i uređaje na zemlji te će biti precizna do 2,5 centimetara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,