Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hvalisanje slikom pasoša i avionske karte na društvenim mrežama nije baš pamtena ideja, saznajte zbog čega

Preuzmite sliku

Vjerujemo da na profilima kako svojih prijatelja tako i ostalih korisnika društvenih mreža često gledate fotografije pasoša i avionske karte, pored toga što može biti iritantno, slikanje putovnice nije pametno.

Ime, prezime, ali i svi podaci o letu nalaze se unutar bar koda na propusnici. Samim tim što sve privatne informacije podjelite sa milionima na internetu niste ni svjesni koliko je jednostavno hakovanje, kako avionske karte tako i krađa podataka.

Mnogi misle da je taj kod dovoljna sigurnost, ali Brian Krebs sa sajta „Krebs on Security“ piše da je očitavanje tog koda toliko jednostavno da taj neko ne mora biti ni iskusan u hakovanju.

Štaviše, dovoljno je fotografiju propusnice ubaciti u bilo koji online čitač i svi podaci će se izlistati, a i sam Brianje to pokušao sa kartom svog prijatelja.

Da stvar bude još gora on je sa tim osnovnim putničkim informacijama otišao na stranicu aviokompanije s kojom je letjeo i uspio je ući na profil svog prijatelja te je saznao sve njegove prošle i buduće letove. Na osnovu šifre iz njegove rezervacije došao je do njegovog broja telefona, podataka iz pasoša, a bez većih problema promjenio mu je i PIN.

Zato slijedeći put razmislite prije nego što svoj pasoš podjelite sa milionima na društvenim mrežama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje