Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grad na puno radno vrijeme zaposlio stručnog “lovca na zmije”!

Preuzmite sliku

Mnogi ljudi koji vole prirodu i slobodno vrijeme provode na izletima, u šumama i na planinama, svjesni su da tamo postoji mogućnost susreta sa zmijama, krpeljima, divljim svinjama i drugim životinjama.

Priroda i ovaj planet, uostalom, i njihov su dom. No kad se životinje spuste u gradove, na asfalt i među zgrade ipak nastane panika. Od divljih svinja koje su lani šetale Zagrebom, do vukova koji su se spustili u neke dalmatinske gradove, sve te životinje obično traže hranu.

Grad na jugu Bugarske angažovao lovca na zmije!

Neki gradovi, međutim, bitku vode i s prevelikim brojem zmija. Harmanli, grad na jugu Bugarske, primio je toliko poziva građana o zmijama da su se odlučili na neuobičajen potez.

Na puno radno vrijeme, piše portal The Mayor, zaposlili su novog radnika, na radnom mjestu – lovac na zmije.

Vladimir Gochev postao je tako službeni gradski lovac na zmije, koji je zadužen za hvatanje hladnih, ljuskastih gmazova. Glavni dio posla obavljat će na proljeće, kad će morati pregledavati sumnjiva područja iz kojih zmije izlaze nakon zimske hibernacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vanya Stoyanova (@vstoyanovabg)

Broj prijava naglo porastao prošle godine

Broj prijava o zmijama u Harmanliju porastao je prošle godine. Stanovnici su sve češće prijavljivali da su naišli na zmije u svojim vrtovima, ali i na cestama. Osim u gradu, novi lovac na zmije djelovat će i u manjim mjestima u općini, a usluga će za one koji ga pozovu biti besplatna. Novi radnik Vladimir Gochev službeni i licencirani lovac na zmije, tako da mu posao nije stran.

Dolazit će na mjesta na kojima je zmija viđena i ukloniti ju. Životinje se neće ubijati, već će biti preseljene na udaljeno područje, koje nije naseljeno ljudima. U ovom primorskom gradu knjižnica dostavlja knjige biciklima: uslugom su oduševljeni stariji, oni koji se slabije kreću, majke s malom djecom…

U slučaju susreta sa zmijom, stručnjaci savjetuju da se najbolje od nje odmaknuti, ne uznemiravati je i mirno je pustiti da ide svojim putem. A kako bi se susret izbjegao, preporučuje se izbjegavanje područja s visokom travom i gustim grmljem. (Punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,