Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo koje su to zemlje s najviše dana godišnjeg odmora na svijetu

Preuzmite sliku

Odmor od posla nužan je svakom radniku, bilo da ga provodi na putovanjima i izletima ili ostaje kod kuće. Vrijeme bez radnih obaveza omogućava odmak, mentalnu regeneraciju te odmor tijela i uma od svakodnevnog stresa.

Uz to, omogućava nam kvalitetno provođenje vremena s porodicom i prijateljima, za koje često zbog posla nemamo dovoljno vremena. No jeste li se ikad zapitali koje su to zemlje s najviše dana godišnjeg odmora na svijetu, piše Putni kofer.

 • Evropske zemlje visoko na listi

  Prvo mjesto u svijetu uvjerljivo drži Iran, u kojem je minimalni zajamčeni broj dana godišnjeg 26, ali imaju još 27 neradnih državnih praznika. U toj zemlji radnici ukupno ne rade čak 53 dana u godini. Slijede Andora, Burkina Faso i Kambodža s po 45 neradnih dana, Bahrain s 44 dana, Kuvajt s 43… U Evropi su na vrhu liste Estonija, Poljska, Austrija i Island, a visoko su se na listi našle i skandinavske zemlje, Francuske i Španije.

 • Radnici u SAD-u: Četvrtna uopće nema pravo na plaćeni odmor

  Sjedinjene Američke Države našle su se na samom vrhu liste. U SAD-u, naime, ne postoji federalni ili državni zakonski minimum kad se radi o plaćenim godišnjim odmorima ili državnim praznicima, već je odluka o tome prepuštena poslodavcima. Prema američkom Zavodu za statistiku rada, većina privatnih poslodavaca nudi radnicima godišnji odmor u trajanju od deset dana nakon jedne godine u tvrtki, a broj raste s godinama staža.

  Što se tiče praznika, neki poslodavci nude u prosjeku osam neradnih praznika godišnje. Ono što je možda najviše zabrinjavajuće, izvješće Centra za ekonomska i politička istraživanja prije pandemije pokazalo je da jedan od četiri radnika u SAD-u uopće nema pravo na plaćeni godišnji odmor ili praznike.

 • Evo koje su zemlje s najviše dana godišnjeg odmora na svijetu, s uračunatim neradnim državnim praznicima:

  Iran 53, Andora 45, Burkina Faso 45, Kambodža 45, Bahrain 44, Kuvajt 43, Peru 42, Alžir 41, Malta 41, Panama 40, Ujedinjeni Arapski Emirati 40, Kazahstan 40, Azerbajdžan 40, Šri Lanka 40, Estonija 39, Poljska 39, Gruzija 39, Austrija 38, Island 38, Mauricijus 38…

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,