Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Eksperiment: Brojala koliko su obavijesti na mobitelu dobili njeni učenici u jednom danu

Preuzmite sliku

Kathy West, učiteljica iz Zapadne Virginije, brojala je koliko je često njezinim učenicima mobitel nešto javljao tokom šest sati boravka u školi.

Konačan broj raznih obavijesti zaustavio se na 801. Od toga je 506 obavijesti bilo za SMS-ove, 198 ih je bilo za Snapchat, 33 za YouTube, 28 za Instagram, 16 u vezi igrica, 9 s Facebooka, 7 obavijesti za vijesti i četiri s Twittera.

  • Nažalost nije objavila koliko je učenika u njezinom razredu, ali ako uzmemo u obzir da je u njezinoj školi prosjek učenika po razredu 24, za pretpostaviti je da je svaki učenik dobio 33 obavijesti s mobitela tokom dana.

  • Tokom svakog od šest časova koje smo imali taj dan, zamolila sam svoje učenike da ostave svoje mobitele na mojem stolu. Na kraju sata pogledali smo obavijesti i sabrali ih. Znači, to su bile obavijesti koje su dobili tokom časa, ne tokom odmora ili pauze za ručak.

    Šta mislite koliko te obavijesti ometaju učenike. Razmislite, ovdje se radi samo o mom razredu, a zamislite da smo išli brojati za cijelu školu – opisala je Kathy svoj eksperiment. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje