Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dužina prstiju, grudi, veličina mozga: Koje su to zanimljive razlike između muškaraca i žena?

Preuzmite sliku

Možete reći da za ove razlike znate cijeli život, ali to nije tako jednostavno.

Ovo je samo nekoliko činjenica za koje nikada prije niste čuli, piše Bright Side.

Dužina prstiju

Postavite ruku na ravnu površinu i uporedite dužinu kažiprsta i prstenjaka. Općenito, kod žena je kažiprst duži. Kod muškaraca je domali prst duži. Kako se ovo može objasniti? Prema naučnicima, dužina ovih prstiju zavisi od nivoa muških i ženskih hormona koji utiču na fetus u materici. Dakle, razlog zašto je domali prst duži od kažiprsta kod muškaraca je testosteron, prenosi Tuzlanski.ba.

Koža na petama

Naučnici su otkrili da je ženska koža više hidratizirana u području dekoltea i na rukama. Samo im je koža na petama suša od one kod muškaraca. Dakle, u jednakim uslovima, muške potpetice će biti glađe.

Grudi

Mogli biste pomisliti: “Zašto bi muškarcu bile potrebne bradavice?” Možda zvuči čudno, ali svaka je osoba u početku bila žensko. Kada embrion počne da se razvija u maternici, muški Y hromozom ne počinje odmah da radi. Tokom prvih 5-6 nedelja razvoj se odvija samo pod uticajem X hromozoma, tako da bradavice imaju dovoljno vremena da se formiraju. Ako je embrion muški, Y hromozom se „uključuje“ nakon ovog perioda i formira se dječak. Muškarci čak mogu proizvoditi mlijeko. Dojenje se aktivira pod posebnim uslovima, na primjer, može se pojaviti tokom liječenja hormonom prolaktinom.

Vizija

Žene bolje vide boje, ali muškarci su dobri u praćenju objekata koji se brzo kreću. Ovo je vjerovatno povezano s našom prošlošću lovaca i sakupljača kada su muškarci bili lovci, a žene sakupljačice. Na primjer, narandža može izgledati crvenija muškarcu nego ženi. Trava je za žene gotovo uvijek zelenija jer muškarcima zeleni objekti izgledaju više žuti.

Dobivanje mišićne mase

Mnoge žene moraju redovno da idu u teretanu da bi imale zategnuto telo, dok muškarac može samo da podigne uteg nekoliko puta da dobije paket od 6. Dakle, koji je “sastojak” odgovoran za razvoj mišića? Ako ste pogodili testosteron, u pravu ste. Kod žena se također proizvodi, ali u znatno manjim količinama. Dakle, muškarcima je lakše i brže dobiti mišićnu masu.

Gubitak kose

Ćelavljenje nakon 50. godine je tipično za otprilike polovinu muškaraca (i za četvrtinu žena). Razlog za to je široko rasprostranjena nasljedna bolest, androgena alopecija, koja se još naziva i “ćelavost kod muškaraca”. Zbog ovog stanja, folikuli dlake se smanjuju, a kosa postaje tanja i kraća, te na kraju nestaje. Smanjenje folikula može biti uzrokovano osjetljivošću na dihidrotestosteron, nusproizvod testosterona. To znači da što više hormona za izgradnju mišića muškarac ima, veća je vjerovatnoća da će postati ćelav.

Ademova jabučica

I muškarci i žene imaju Adamovu jabuku, ali ona je izraženija kod muškaraca. Zašto? Adamova jabuka je hrskavica koja štiti naše glasne žice. Nastaje tokom puberteta. Budući da odrasli muškarci imaju veće glasne žice, njihova Adamova jabučica je također istaknutija. Inače, što je Adamova jabuka veća, to je glas dublji. Postoji teorija da je našim precima bio potreban tihi glas kako bi uplašili grabežljivce.

Veličina mozga

Mozak muškarca je veći od ženskog, ali to ne znači da su muškarci intelektualno superiorniji od žena. Također, neki dijelovi mozga kod oba spola su različite veličine i različito rade. Na primjer, hipokampus, koji je uključen u učenje i stvaranje sjećanja, veći je kod žena. A amigdala, koja je povezana s doživljavanjem emocija i sjećanjem na njih, veća je kod muškaraca. Naučnici su izveli eksperiment: ispitanicima su pokazali video kako bi se mogli prisjetiti nekih ličnih iskustava. Pokazalo se da je kod muškaraca aktivnost uočena samo u desnoj amigdali, a kod žena samo u lijevoj.

Brada

Na prvi pogled može izgledati da brada ne donosi nikakve prednosti. Pa, zašto raste? Postoji teorija da vilica izgleda masivnije zahvaljujući bradi, pa njen nosilac izgleda snažnije i muževnije. Možda su naši ženski preci za partnerke birali muškarce sa gustom bradom jer su mislili da će s njima roditi zdravo potomstvo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,