Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dobro razmislite: Tri zanimljive pitalice koje će vam testirati inteligenciju

Preuzmite sliku

Provjerite koliko ste (ali i vaši prijatelji) pametni, hoćete li da riješite jednu, dvije ili sve tri?

Sve pitalice su na sličnu foru, ali odgovor na svaku zahtjeva drugačiji način razmišljanja ili određeno znanje. Dajemo i objašnjenje rezultata, ali najvažnija je zabava – ljudi daju svakakve odgovore na ova pitanja.

Moraćete da birate između dva, tri ili četiri izlaza koja se nude, ali inače zagonetke izgledaju slično? E, pa nisu. Napregnite moždane vijuge pa da vidimo kako ste pametni i dovitljivi. Odgovori i objašnjenja slijede poslije zadnje pitalice – molimo, bez virkanja!

1. Bijeg iz zatvora

Zatvoreniku se ukazala prilika da pobjegne iz zatvora. Već je uspio da izađe iz svoje ćelije i do slobode ga dijele još samo spoljna vrata. Tri su izlaza iz zatvora.

 • Prvi čuvaju tri bijesna psa čuvara koji nikog ne puštaju napolje. Na drugim vratima je tempirana bomba, a zadnje minute već otkucavaju. Na trećim ipak stoji do zuba naoružan stražar. Kroz koja vrata će zatvorenik najlakše pobjeći?

  2. Istraživač i pećina

  Istraživača na Južnom polu zatekla je nevjerovatna mećava. Svjestan da mora negde da se skloni pronašao je dvije pećine. Međutim ni u jednu ne može ući bez problema. Naime, u prvoj je ogroman polarni medvjed koji će ga pojesti. U drugoj je neko ostavio radioaktivni otpad kom nije pametno da se iko približi. Koju će pećinu izabrati?

  3. Kuća s četiri vrata

  Čovjeka su oteli i zatvorili u nepoznatu kuću. Njegovi otimači su ga bezbrižno ostavili samog – znaju da ni kroz jedna vrata ne može proći bez da rizikuje život i vjerovatno ga i izgubi.

 • Dakle, iza prvih vrata su snijeg i ekstremna hladnoća, na smrt će se smrznuti ako izađe. Iza drugih je bazen sa gladnim ajkulama. Iza trećih vrata je sve ispunjeno otrovnim gasovima, a iza četvrtih sunce tako jako da spali sva živa bića. Kroz koja će vrata uspješno pobjeći?

  Tačni odgovori:

  1. odgovor: Bijeg iz zatvora. Zatvorenik će pobjeći kroz vrata s bombom. Bomba već otkucava i kad eksplodira više neće biti nikakve opasnosti, čak će mu i otvoriti put u bijeg.

  2. odgovor: Istraživač i pećina. Ući će u prvu pećinu – na Južnom polu nema polarnih medvjeda!

  3. odgovor: Kuća s četiri vrata. Zatvorenik će pobjeći kroz posljednja vrata, ona iza kojih je sunce. Kako? jednostavno pričekaće noć, odnosno da sunce zađe.

  Vaši rezultati:

  3 tačna: Bravo, genije! Jasno vam je da ste natprosječno inteligentni, ne mora niko to da objašnjava.

  2 tačna: Oho, i vi ste pametna glavica, nema šta. Jednu zagonetku niste riješili, nema veze, većinu jeste.

  1 tačan: niste se osramotili, jedna je ipak rješena. Da smo u školi to bi bila prolazna ocjena.

  0 tačnih: Hajdemo ovako: bio je težak dan, niste skoncentrirani, nije vam se dalo, nemate strpljenja ni vremena… Ma ko šiša blesave zagonetke, znate i bez njih koliko ste pametni! (ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje