Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Dnevnik smrti”: Opisao kakav je osjećaj umrijeti od ugriza zmije

Preuzmite sliku

U tzv. ‘dnevniku smrt’ jedan je stručnjak za zmije detaljno opisao simptome nakon ugriza smrtonosne zmije

Karl Patterson Schmidt je umro 1957. godine, nakon što ga je ugrizla mlada boomslang zmija.

Schmidt je naime ugrižen u Prirodoslovnom muzeju u Chicagu, gdje je zmija donesena nakon što je niko nije uspio identifikovati u Lincoln Park zoološkom vrtu. Ondje ju je Schmidt primio ne koristeći uobičajenu tehniku držanja zmija (niko ne zna zašto je to učinio), te ga je ona ugrizla za ruku.

Okupljeni su željeli da Schmidt potraži ljekarsku pomoć, ali je on to odbio, jer je želio opisati simptome koji ga čekaju. Naravno, nije mu bilo ni na kraj pameti da je riječ o otrovnici.

Schmidt je umirao jedan cijeli dan, pri čemu je detaljno bilježio svaki simptom, uključujući mučninu i gubitak krvi.

Inače, otrov ove životinje funkcioniše tako da uzrokuje pojavu malih krvnih ugrušaka u krvi, koja zatim počne curiti kroz sve otvore na tijelu, te osoba na kraju iskrvari na smrt.

Mnogo od njegovog dnevnika napisano je vrlo precizno. Od toga što je i koliko konzumirao (“pojeo sam dvije šnite tosta”) do simptoma (“jako mi je hladno i trresem se” i “krvarim iz nosa i usta, a čini mi se da najviše iz desni”).

Jedna od posljednjih stvari koje je napisao, dan nakon ugriza, bila je o tome kako krvari iz crijeva i da umjesto urina, svaka tri sata ispušta krv. Također je i dalje krvario iz usta i nosa.

Kad se digao tog jutra, osjećao se toliko dobro da je čak nazvao muzej u kojem je radio kako bi im rekao da će doći na posao sljedeći dan. No ubrzo nakon toga mu se stanje pogoršalo, te je njegova supruga nazvala porodičnog ljekara.

Odmah nakon dolaska ljekaru, odvezen je u bolnicu, gdje je proglašen mrtvim nedugo nakon dolaska.

Autopsija je pokazala da je Schimdt pretrpio velika unutrašnja krvarenja, koja su locirana po cijelom tijelu, u manjem ili većem obujmu, piše Independent.

Stručnjaci pak napominju da nije čudno što Schmidt nije odmah potražio ljekarsku pomoć, budući da je zmija bila jako mlada i samo je jedan zub dublje penetrirao.

Prije smrti, Schmidt je bio poznat po proučavanju zmija, čemu je puno pridonio, a nakon smrti je po njemu prozvan velik broj zmija. (express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,