Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Devet praznovjerja: Donosi li razbijeno ogledalo zaista nesreću?

Preuzmite sliku

Mnoga praznovjerja vuku korijene iz davnih vjerovanja različitih naroda.

Na primjer, da svrbež dlana znači da stiže novac su prvi popularizirali Saksonci u petom stoljeću. Sve kulture uglavnom imaju neka svoja praznovjerja.

Vremenom kako je dolazilo do miješanja naroda došlo je i do miješanja kultura, pa su tako, između ostalog i praznovjera usvajana u različitim kulturama, piše Bright Side.

Ovih uobičajenih devet praznovjera možemo naći u mnogim kulturama širom svijeta.

1. Crna mačka

Crne mačke su od trinaestog stoljeća povezana s okultizmom. Zapadna kultura doživljavala ih je i kao vještičja stvorenja, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Oduvijek je poznato da vještice poštuju prirodu, biljke i životinje. No, nažalost se naklonost prema njima počela smatrati “vražjom”.

  I danas ima nešto od toga, npr. crnim mačkama može i dalje trebati duže vremena da budu usvojene od ostalih.

  2. Prekriženi prsti

  Ova se gesta može se koristiti za dvije stvari: za tjeranje zlih duhova ili donošenje sreće.

  Navodno su rani kršćani čineći ovu gestu smatrali da će prizvati dobre duhove kao zaštitu od Božjeg gnjeva, npr. zbog kršenja jedne od 10 Božijih zapovijedi “Ne svjedoči lažno protiv bližnjega svoga”.

 • Kako je religija tada bila nepoželjna, svaki put kad su morali lagati o tome da slijede kršćanstvo, jednostavno bi prekrižili prste, istinski vjerujući da to može pomoći. Danas tako radimo kad mislimo na sreću ili kad želimo nešto sakriti, ne reći potpunu istinu.

  3. Otvaranje kišobrana u kući

  Ovo nema veze s lošom srećom, više je tu iz praktičnih razloga. Naime, u osamnaestom stoljeću su se kišobrani izrađivali s metalnim žbicama, te je ta kruta forma bila opasna u zatvorenom prostoru, stoga je bilo moguće lako se povrijediti.

 • Tako da je do danas to ostalo kao pojam moguće nezgode.

  4. Razbijena ogledala

  Stari Grci su vjerovali da odraz čovjeka na površini vode otkriva njegovu dušu. Ogledala su nešto kasnije počeli proizvoditi Rimljani, koji su bili uvjereni da im kroz njih bogovi promatraju duše.

  Zato su smatrali da je razbijeno ogledalo pojam nesreće, odnosno nešto što priziva nesreću.

 • Prve tvornice za proizvodnju ogledala pojavljuju se u sedamnaestom stoljeću u Evropi. No, te su stvarčice bile skupe. Ukoliko bi se ogledalo razbilo smatralo se za loš znak, jer je proizvodnja ali i kupnja novog zahtijevala puno troškova.

  5. Hodanje ispod ljestava

  Brojni kršćani vjeruju da trokutasti oblik predstavlja Sveto Trojstvo, a broj 3 im je svet. Dakle, hodanje kroz taj trokut, koji čine ljestve, smatra se kršenjem Svetog Trojstva.

  Drugo objašnjenje je da su ljestve u takvom položaju u prošlosti bile povezane s vješalima, radi penjanja na samu konstrukciju. No, u savremenom životu je držanje za to praznovjerje nepotrebno, posebno ako nemate druge opcije nego proći ispod njih.

  6. Kucanje o drvo

  U mnogim kulturama kuckaju u drvo za sreću.

  Jedno klasično uvjerenje kaže da su neke poganske kulture vjerovale da duhovi i bogovi borave u drveću. Tako da je kucanje o drvo bio na neki način poziv za zaštitu.

 • Međutim, neki historičari vjeruju da sve to potiče iz dječje igre iz devetnaestog stoljeća pod nazivom “Tiggy Touchwood”, bila je to vrsta igre u kojoj su igrači bili imuni, da ne budu uhvaćeni, kada dotaknu komad drveta.

  7. Svrbež dlanova

  Smatra se da vam stiže novac kad vas svrbi dlan, ovo su praznovjerje prvi popularizirali Saksonci u petom stoljeću. No, neki antropolozi kažu da bi ono jednostavno moglo biti uzrokovano različitim stanjima kože.

 • Neka su se vjerovanja pomiješala, neki smatraju da je grebanje dlana o drvo poziv sreći da dođe.

  8. “Nazdravlje”

  Jedno od najčešćih objašnjenja je ideja da je u davna vremena kihanje bilo znak da je neko zaražen kugom.

  Iako kihanje zapravo nije bilo simptom ove bolesti, mnogi su i dalje vjerovali da je ovo način iskazivanja suosjećanja i da može nekako zaštititi.

  9. Prosipanje soli

  Porijeklo ovog je donekle slično razbijanju ogledala, jer je so u prošlosti bila skupa te se koristila na razne načine.

 • Zato je bilo loše prosipati je. Taj skupi začin imao je poseban status u društvu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje