Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bizarne činjenice koje zvuče lažno – sir može da sluša muziku, a jelka nam može narasti u plućima?

Preuzmite sliku

Često se susrećemo s tvrdnjama u koje je teško povjerovati uprkos svim naporima koje neko uloži da nas uvjeri. 

Ipak, svijet koji nas okružuje prepun je nevjerovatnih pojava, a spoznaja da nas i dalje nešto može iznenaditi do te mjere da se bacimo na višesatno istraživanje po internetu može biti jako ispunjujuća.

BuzzFeed je sastavio listu nekoliko činjenica koje zvuče toliko bizarno da je na prvu nemoguće povjerovati u njih, ali rezultat su sprovedenih studija, dokumentovanih fotografija ili dokaza neke druge vrste.

1. Ako predugo držite gasove u sebi i ne ispustite ih na rektum, dio se može ponovno apsorbovati u organizam i izaći na usta. Dakle, moguće je “pustiti vjetar” na usta.

2. Demodex grinje, grinje koje žive na ljudskom licu, nemaju analni otvor. Kad umru, ostave nam na koži svoje fekalije. 

3. Ako dodamo so na svježi ananas, ukus će mu biti slađi. Razlog je to što će so neutralizovati gorčinu voća i ostaće samo slatkoća.

 • 4. Deset je puta vjerovatnije da će vas ugristi stanovnik New Yorka nego ajkula. 

  5. Jelka vam može narasti u plućima. 28-godišnjak iz Rusije, slučajno je udahnuo sjemenku jelke pa mu je ona u plućima proklijala. Lekari su mislili da ima tumor, budući da se žalio na jake bolove kod disanja i kašljao krv, ali iznenadili su se kad su mu u plućima pronašli 5 centimetara dugačku jelku.

  6. Otkucaji srca će vam se sinhronizovati s ritmom muzike koju slušate. Studija je pokazala da se otkucaji srca privremeno ubrzaju tokom muzičkog krešenda i opet usporavaju tokom dekrešenda.

  7. Breskve i nektarine su zapravo isto voće, a razlika je samo u recesivnom genu zbog kojeg su nektarine oćelavile.

  8. Komarci mogu namirisati vašu krvnu grupu, a i uriniraju vam po licu dok vam piju krv. 

 • 9. Ako puštate muziku kolutu sira, melodije će uticati na njegovu aromu i ukus. Najintenzivniji ukus ima onaj sir kojem su puštali hip-hop, sugeriše se studijom iz 2019. godine.

  10. Preko 50 posto pilota priznalo je da su nekad zaspali tokom leta, a 29% njih tvrde da su, kad su se probudili, videli da njihov kopilot također spava. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,