Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Belgijski krompirići: U pripremi zahtjev za zaštićeni status na listi UNESCO

Preuzmite sliku

Svi koji su ikada konzumirali belgijske pržene krompiriće nakon noći ispijanja belgijskog piva, sigurno mogu da razumiju u čemu je njihova draž.

Belgijske ulične prodavnice „french friesa“ nastojaće to iskustvo da zagarantuju i budućim generacijama, tako što će podneti zahtev UNESCO-u da se proglase zaštićenom nematerijalnom svjetskom baštinom, prenosi Hina.

Belgijsko pivo taj status ima već pola decenije, a sada je na redu i „pommes frites“, kaže krovna organizacija koja zastupa vlasnike belgijskih štandova na kojima se prodaju prženi krompirići.

Štandove na kojima se u Belgiji prodaju prženi krompirići ljudi uzimaju zdravo za gotovo, kao nešto što nikada neće nestati. Ali Bernar Lefevr, predsjednik krovne grupe vlasnika štandova kaže da je takvih mjesta sve manje i da polako nestaju.

„Kultura prženih krompirića ukorijenjena je u svima nama i možda bismo upravo zbog toga morali da nastavimo da je štitimo“, dodaje.

Svake dvije godine Belgija može da predloži svog kandidata za UNESCO posebni status, a dvije regije smjenjuju se kao predlagači.

Flamanci su „pomfrit“ na svoj popis nematerijalne kulturne baštine uvrstili 2014. godine. Valonci će za to na red doći sljedeće godine.

Pomfrit, pommes frites, french fries je megapopularno jelo koje obožavaju sve generacije.

I premda u nazivu sadrži pridjev „francuski“, prženi krompirići zapravo potiču iz Belgije. Legenda kaže da su ime dobili zahvaljujući američkim vojnicima koji su ih u vrijeme Drugog svjetskog rata na jugu Belgije nazvali francuskim jer se u tom dijelu zemlje, Valoniji, govori francuskim jezikom. Glavni grad Brisel je dvojezično područje, iako većina stanovnika govori francuskim jezikom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,