Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bankari otkrili gdje leži bogatstvo svijeta

Preuzmite sliku

Standardno mjerilo veličine neke ekonomije je bruto domaći proizvod. On pokazuje koliko je u jednoj godini i u pojedinoj zemlji u godinu dana napravljeno, uloženo i ušteđeno, no nije najbolji pokazatelj toga koliko su stvarno bogati građani neke zemlje.

Statistika bogatstva domaćinstava puno bolje pokazuje koliko su novca građani uspjeli uštedjeti i uložiti. Tim su se pokazateljem bavili u švicarskoj banci Credit Suisse u sklopu godišnjeg izvještaja Global Wealth Report, a on pokazuje da su Amerikanci i Kinezi bogati koliko i ostatak svijeta zajedno, piše tportal.hr.

Građani Sjedinjenih Američkih Država imaju imovinu tešku nevjerojatnih 145 biliona dolara, što je više od trećine bogatstva cijelog svijeta.

Drugo mjesto s imovinom od 85 biliona dolara drže Kinezi, što odgovara udjelu od 18 posto svjetskog bogatstva, a na trećem mjestu su njihovi susjedi Japanci jer u novcu, nekretninama i vrijednosnim papirima imaju ‘tek’ 25 biliona dolara, što je 5,5 posto svjetske imovine.

Tek od četvrtog mjesta kreću evropske zemlje: Njemačka sa 17,5 biliona dolara, Ujedinjeno Kraljevstvo sa 16,3 biliona dolara i Francuska sa 16,2 biliona dolara. Za vrat im puše Indija s 14,2 biliona dolara i može se očekivati da će ta zemlja u nadolazećim godinama zbog snažnog gospodarstva i niske faze razvoja prestići Europljane.

Na osmom su mjestu Kanađani s 12,4 biliona dolara imovine, pa Talijani s 11,5 biliona dolara, a listu TOP 10 zatvaraju Australci s imovinom teškom 10,6 biliona dolara.

Dok se cijeli svijet bavi ruskom invazijom na Ukrajinu, švicarski bankari u izvještaju jedva da spominju Rusiju, navodeći tek da prosječna imovina ruskog kućanstva u protekloj godini iznosi oko 6.300 dolara. Poređenja radi, prosječna imovina Amerikanca vrijedi više od 100.000 dolara, a Nijemca 60.000 dolara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,