Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

10 zanimljivosti koje vjerovatno niste znali o Njemačkoj

Preuzmite sliku

Njemačka je najmnogoljudnija zemlja Evrope, naravno ako iz jednadžbe izbacimo Rusiju i Tursku, koje se većinom prostiru po azijskom kontinentu, ali definitivno je prva među zemljama Evropske unije s više od 83 miliona stanovnika.

Najveća je evropska ekonomija, a poznati su još itekako i po uspješnim sportistima, automobilima i još koječemu. Uglavnom, o Njemačkoj znate manje ili više, pa evo nekih zanimljivosti, koje vam možda nisu bile odveć poznate…

Dvorac koji je inspirirao Walta Disneya

Dvorac Neuschwanstein iz 19. stoljeća smjestio se na brdu nedaleko od očaravajućeg grada Fussena u Bavarskoj. Kralj Ludwig II. naručio je palaču u čast njemačkog kompozitora Richarda Wagnera, a konačni rezultat ispao je nevjerovatan.

 • Zapravo, ovaj dvorac korišten je kao osnova za čuveni dvorac Trnoružice Walta Disneya u Disneylandu, koji danas možemo vidjeti na početku svakog Disneyevog filma, piše Punkufer.

  Više od 5 hiljada vrsta piva

  Njemačka je poznata po proizvodnji nekih od najboljih svjetskih piva, a ovo je piće ključni dio njemačke kulture. Njemačka je po brojnim istraživanjima treća zemlja u svijetu po količini popijenog piva po glavi stanovnika nakon Češke i Austrije, a također, u Münchenu se svakog septembra već više od stoljeća održava i najpoznatiji festival piva na svijetu – Oktoberfest.

 • Željeznička povezanost

  Jedna od stvari koje se dovedene do savršenstva u ovoj zemlji su svakako željeznice. One broje više od 41 hiljadu kilometara pruge, tako da vozom možete proputovati gotovo cijelu Njemačku. I da, najnormalnija je stvar da ti vozovi gotovo uvijek stižu na vrijeme, kašnjenje je prava rijetkost.

  Autoceste

  Ko želi voziti što brže može? Njemačka ima izvrsne ceste koje se protežu hiljadama kilometara. Autoceste su posvuda širom zemlje, a broje više od 13 hiljada kilometara. Počele su se graditi još 30-ih godina 20. stoljeća, a danas postoje dijelovi autoceste koji nemaju ograničenja brzine, no postoje i mnoge dionice koje imaju ograničenja brzine i, naravno, rigorozne kazne za kršenje tih ograničenja.

 • Ludi za kobasicama

  Kobasice (njemački „wurst“) čine značajni dio njemačke kuhinje te su Nijemci jedni od najvećih proizvođača i potrošača ove mesne delicije. Bilo da se radi o blutwurst, weisswurst ili frankfurters, u Njemačkoj postoji preko 1500 različitih vrsta kobasica. Kobasice se u Njemačkoj obično poslužuju na jedan od tri načina: kuhane, sirove ili dimljene.

  Uskrsni zec

  Uskrsni zec se prvi put spominje u knjigama u Njemačkoj u 15. stoljeću. Njemačka je proizvela i prvog jestivog uskršnjeg zeca, napravljenog od peciva i šećera, i to početkom 1800-ih. U to su vrijeme djeca počela praviti mala gnijezda od trave kako bi ih uskrsni zec mogao napuniti jarko obojenim jajima tokom noći.

  Zemlja dvoraca

  Osim već spomenutog dvorca Neuschwanstein, vjeruje se da u Njemačkoj postoji više od 25 hiljada dvoraca, a mnoge od njih je u srednjem vijeku izgradilo evropsko plemstvo. Ova brojka također uključuje i palače, koje su dizajnirane s fokusom na dekoraciju, dok su dvorci građeni za obranu – ali oboje mogu biti prilično veličanstveni.

  Müller

  Najčešće prezime u Njemačkoj je Müller, te se više od 900 hiljada stanovnika odaziva na njega. Ostala česta i popularna prezimena su Schmidt, Schneider, Fischer, Weber, Wagner, Becker… Što se tiče imena, muška su najčešća Alex, Lukas i Michael, a ženska, Lea, Julia i Laura.

  Bijeg iz zatvora je legalan

  U Njemačkoj se smatra osnovnim ljudskim instinktom učiniti sve što možete kako biste bili slobodni. Dakle, ako zatvorenik pokuša pobjeći iz zatvora, neće dobiti dodatnu kaznu za sam čin. Međutim, ako zatvorenik ošteti bilo koju imovinu, povrijedi bilo koga ili počini bilo koji drugi zločin dok pokušava pobjeći, bit će optužen za ta djela. (Bljesak.info)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,