Foto: Tuzlanski.ba

Na ovogodišnjim borbama paradajzom, poznatom festivalu "La Tomatina", u španskom gradiću Bunol, nedaleko od Valencije, upotrebljeno je 150 tona paradajza čime je postavljen i rekord u količini korištenja povrća na ovoj manifestaciji, javlja Anadolu Agency. 

Bunol, gradić smješten 30-ak kilometara od obale Sredozemnog mora, poznat je po tradicionalnoj borbi paradajzom. Svake godine na ulicu se iznesu ogromne količine paradajza koji poslije građani koriste za "borbu".

Pošto se ove godine obilježava 70. godišnjica manifestacije organizatori su, s ciljem obaranja rekorda, za borbu pripremili 150 tona paradajza. Rekord je i zvanično oboren i ovo je najveća ikad količina paradajza korištena za borbe. Šest kamiona je dovezlo 150 tona paradajza. Borba je trajala 1,5 sat i za to vrijeme sve je obojeno u crveno.

Bilo je godina kada je festival posjećivalo i do 45.000 ljudi, no zbog sigurnosnih razloga u posljednje dvije godine vlasti su ograničile broj posjetilaca na 22 hiljade. Ove godine "La Tomatini" su prisustvovali turisti čak iz 96 zemalja svijeta, od toga 15 posto iz Velike Britanije, 10 posto iz Japana, 9 posto iz Indije, 7 posto iz SAD-a te 5 posto iz Australije. Bili su prisutni također i turisti iz drugih zemalja, a domaće stanovništvo na "La Tomatini" bilo je zastupljeno sa svega 20 posto.

Ovaj festivali Španiji donosi 18 miliona eura zarade. U Bunolu, gradu od oko 10.000 stanovnika, se čak i balkoni iznajmljuju za 115 eura kako bi se sa njih moglo gađati paradajzom. Osobama koje stoje na kamionima punim paradajza i razbacuju to povrće gađajući sve prisutne, se plaća 1.000 eura.

Ove godine "La Tomatinu" su pratile 62 medijske ekipe iz različitih zemalja svijata.

Festival "La Tomatina" zvanično je započeo 1945. godine prošlog stoljeća. I tada se u Bunolu održavao festival, no tu nije bilo gađanja paradajzom ni bilo čim drugim. Jedan od prisutnih, iznerviran, počeo je šutati sve na šta bi naišao. Tako je srušio i tezgu sa povrćem, a onda je nastao opšti metež i svi su se gađali povrćem. Situacija se smirila tek nakon intervencije policije. Narednih godina posjetioci festivala su počeli donositi paradajz iz svojih domova. (Tuzlanski.ba)