Stručnjaci savjetuju da se gorivo u automobile sipa u hladnijim danima ili jutarnjim satima zbog većeg efekta i uštede novca.

Manje je više: Kako izbjeći dodatni trošak prilikom sipanja goriva?
Foto: Arhiva

Sigurno nikada ne biste rekli da je sipanje goriva težak i komplikovan posao, međutim, baš kao i kod većine stvari, tako i u ovom slučaju postoje taktike, a pogotovo u vremenu kada su cijene sve više i kada nam je svaka ušteda novca dobro došla, piše Alo.rs.

Ukoliko spadate u skupinu onih koji, tokom sipanja goriva, punjač zadrže do samog kraja kako bi ispraznili i posljednju kap i tako uštedjeli, možda pravite veliku grešku, prenosi Tuzlanski.ba.

Objava na jednoj od društvenih mreža izazvala je brojne reakcije. Anoniman muškarac pokrenuo je raspravu o potrošnji goriva. Naime on tvrdi da držanje benzinskog punjača do posljednjeg trenutka nema nikakvog efekta.  

“Držanje crijeva da dobijete svaku kap ne pomaže ništa”, napisao je on u objavi.

Stručnjak za gorivo, David James, dodatno je razotkrio ovaj mit. Tvrdi da će vas pokušaj da izvučete posljednje kapi goriva iz benzinskog crijeva često koštati više novca.

“Pumpe su u stanju da detektuju pritisak vazduha i zaustavit će se kada osjete da je rezervoar pun i sve preko toga je štetno”, dodao je. 

“Svaka kap goriva nakon te tačke će vjerovatno završiti na zemlji, tako da će vas tih nekoliko dodatnih klikova punjača dodatno koštati”, rekao je on.

Vezani članak Bingo Petrol objavio nove cijene goriva na benzinskim pumpama

Savjetovao je da prvo automobil napunite u hladnijim danima kako biste dobili više goriva.

“Gorivo se širi u toplijem vremenu, tako će manje stati u vaš rezervoar”, objasnio je i dodao da nikako ne dopustite da vam rezervoar bude prazan jer ako “presuši”, to će vjerovatno izazvati veće i dodatne troškove usljed kvara motora.