Može brzo da spali drveće i vegetaciju dajući zaklon ruskim trupama, ako ne ubija ili onesposobi trupe.

Ukrajinski dronovi izbacuju rastopljeni metal, posljedice zastrašujuće
Foto: CNN | Posljedice ispaljivanja

Serija video snimaka objavljenih na društvenim mrežama, uključujući i Telegram ukrajinskog Ministarstva odbrane u srijedu, pokazuje kako nisko leteće bespilotne letjelice bacaju na ruske položaje rastopljenu mješavinu aluminijumskog praha i oksida gvožđa, nazvanu "termit", koja dostiže temperaturu od 2.200 stepeni Celzijusa. 

Može brzo da spali drveće i vegetaciju dajući zaklon ruskim trupama, ako ne ubija ili onesposobi trupe, piše CNN

Dok pada sa drona, termit podseća na vatru koja dolazi iz usta mitskog zmaja, što je dronima dalo nadimak.

„Udarni dronovi su naša krila osvete, donoseći vatru pravo s neba!“ stoji na društvenim mrežama ukrajinske 60. mehanizovane brigade.

"Oni postaju prava prijetnja neprijatelju, spaljuju njegove položaje s preciznošću koju nijedno drugo oružje ne može postići", nastavlja se u objavi.

 “Kad naš 'Vidar' radi – Ruskinja nikada neće spavati”, dodaje se. Vidar je nordijski bog osvete.

Termit može lako izgorjeti kroz gotovo sve, uključujući metal, tako da je malo zaštite od njega.

Otkrio ga je njemački hemičar 1890-ih i prvobitno je korišten za zavarivanje željezničkih pruga.

Ali njegova vojna moć ubrzo je postala očigledna, jer su ga Nemci bacili sa cepelina kao bombe nad Britanijom u Prvom svetskom ratu, prema istoriji Univerziteta McGill u Montrealu.

I Njemačka i saveznici koristili su termite vazdušne bombe u Drugom svjetskom ratu, a koristili su ih i za onesposobljavanje zarobljenih artiljerijskih oruđa, stavljajući termit u zatvarač i topeći oružje zatvoreno iznutra.

Prema britanskoj antiratnoj organizaciji "Action on Armed Violence" (AOAV), Ukrajina je ranije koristila "termite" ispuštene iz dronova da bi trajno onesposobila ruske tenkove.

"Ova preciznost, u kombinaciji sa sposobnošću drona da zaobiđe tradicionalnu odbranu, čini termitne bombe veoma efikasnim oruđem u modernom ratovanju", navodi AOAV.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za razoružanje tvrdi da zapaljivo oružje može izazvati ogromna razaranja i štetu po životnu sredinu.

Prema međunarodnom pravu, termit nije zabranjen u oružanim sukobima, ali je njegova upotreba na civilnim ciljevima zabranjena zbog "užasnih efekata koje može imati na ljudsko tijelo".    

Organizacija Human Rights Watch (HRV) ukazala je na "zastrašujuće" posljedice upotrebe "termita".

"Mogu da nanesu opekotine četvrtog ili petog stepena i izazazovu oštećenje mišića, ligamenata, tetiva, nerava, krvnih sudova, pa čak i kostiju. Liječenje može trajati mjesecima a ako žrtve prežive, ostaju im fizički i psihički ožiljci", upozorio je HRV.